Col·loqui de la Mòstra de Cinèma Occitan a la UB

9 Novembre 2016

En el marc de la IX edició de la Mòstra de Cinèma Occitan (2016), la Universitat de Barcelona organitza el dia 17 de novembre (18:30, Aula Capella, Gran Via de les Corts Catalanes 585) un acte sobre la presència del catarisme a Catalunya. S’hi projectarà la pel·lícula Cathare, de Michel Gayraud (1999), que és considerada encara una obra audiovisual clàssica sobre el catarisme.

Aquesta producció se situa en l’any 1320, quan Arnau Sicre va a cercar el darrer perfecte càtar, Guilhem Belibaste, refugiat a Catalunya, prop del monestir de Poblet. L’objectiu és conduir-lo a Foix per ser lliurat als inquisidors i recuperar els béns que havia heretat de sa mare, confiscats per heretgia. El viatge a Foix esdevé el fil narratiu fílmic en què s’exposen les grans línies de la doctrina càtara. Arribats a terres del senyor de Foix, Belibaste és jutjat a Carcassona i cremat a Narbona, davant el palau episcopal, l’agost de 1321.

2016_cathare.jpg_2096899878
Film Cathare

El que sabem del catarisme ens ha arribat per les actes judicials d’aquells que van ser perseguits i jutjats, a més d’alguns còdexs amb obres càtares trobats recentment. Cal subratllar les declaracions d’Arnau Sicre a l’inquisidor Jacques Fournier, bisbe de Pàmies i futur papa Benet XII.

La pel·lícula està filmada en blanc i negre i adopta una estètica pròpia d’una road movie. Els diàlegs han estat extrets de la documentació conservada i reflecteixen tant la realitat històrica del tema com la seva dimensió teològica. Els protagonistes mai no parlen de “càtars” (del grec catharoi, ‘els purs’, denominació emprada pels seus perseguidors) sinó d’”homes de Déu” o d’”homes bons”.

La projecció del film serà precedida per una presentació i contextualització del tema i de l’obra del director de cinema Michel Gayraud, a càrrec de Pep Tort, historiador i director del Consorci de la Seu Vella de Lleida (2009-2015). Seguirà un col·loqui sobre el catarisme i l’època en què aquest fou combatut, que per altra part és també un dels períodes més importants de la història de la cultura catalana, com també de l’expansió i consolidació del poder polític català.

L’acte serà conduït pel professor José Enrique Gargallo, professor de lingüística romànica de la UB i comptarà amb la participació de Xavier Moral, responsable de foment de l’occità de la DGPL. Com a especialistes en el tema, intervindran la professora Meritxell Simó i el professor Sergi Grau. La professora Meritxell Simó és professora titular de Filologia Romànica i directora de l’Institut de Recerca en Cultures Medievals (IRCVM) de la UB, on destaca pels seus estudis sobre la influència de la lírica provençal en la literatura catalana. Per la seva banda, el professor Sergi Grau és investigador vinculat a l’Institut d’Estudis Medievals de la UAB i autor també del llibre La Invenció dels càtars (2016), que és l’última publicació sobre catarisme, amb una molt bona acollida pel públic.

 

Font: Direcció General de Política Lingüística.

X