La Chambra d’òc, qu’ei-la aquò?

5 Febrer 2015

La Chambrad’òc es una Associacion qu’abarona personas que trabalhon lhi produchs de la tèrra, que fan lhi artisans, que vivon de torisme, que son actius per la renaissença linguística e culturala de las Valadas occitanas d’Itàlia.

La Chambrad’òc trabalha dins tot lo territòri occitan en Itàlia e sobretot dins las Valadas occitanas: Val d’Ols, Val Cluson, Val Germanasca, Val Pelis, Val Pò, Val Varacha, Val Maira, Val Grana, Val d’Estura, Val Ges, Val Vermenanha, Bueves, Poranh, La Clusa, Val d’Èler e Auta Corsalha.

Abo lo passatge de la Lei 482-99 “Nòrmas en matèria de tutèla de las minoranças linguísticas estòricas”, la gròssa part de las comunas d’aquestas Valadas a deliberaa l’apartenença a la minorança linguística occitana, e las Províncias de Turin, de Coni, de Impèria e de Cosença an aceptaas las deliberas e definit lo territòri de tutèla.

Dins la Chambra d’òc la lhi a d’artisans, de coltivators, de comerciants, d’aubergistas, de associacions culturalas, de grops musicals, e de personas que an de diferentas competenças.

Lo sieu objectiu general es elaborar e realizar projècts transversals as Valadas, abo na vision d’ensem del territòri per jónher la necessitat de riapropriacion linguística-culturala, l’internacionalitat del pòple occitan e la renaissença econòmica.

La Chambra d’òc trabalha per sectors e per projècts en collaboracion abo las personas disponiblas de las Valadas e abo las institucions: Comunas, Comunitats de Montanha, ATL, Parcs, Províncias e Regions.

Fin finala,la Chambra d’òc vòl abaronar lhi productors de totas las Valadas caracterizats da la qualitat di lors produchs e dal liam abo lo territòri, d’associacions, de grops de música e totas las personas que trabalhon per la renaissença.

http://www.chambradoc.it

chambradoc@chambradoc.it

X