Mossèn Jusèp Amiell, natural de Garós (Vald’Aran) guardonat amb la Creu de Sant Jordi

5 Febrer 2015

Mossèn Jusèp Amiell, natural de Garós, a la Val d’Aran i Canonge de la Catedral de Santa Maria de La Seud’Urgell, ha estat guardonat per la Generalitatde Catalunya amb la Creu de Sant Jordi.

Se li ha lliurat aquest distingit reconeixement per “la sostinguda tasca de recerca, preservació i promoció que ha fet del patrimoni, de les tradicions i de la llengua de la Val d’Aran, a la qual ha traduït el Nou Testament, i també per la seva trajectòria pastoral en el si del Bisbat d’Urgell, vinculada singularment a la Vall, de la qual ha estat Arxiprest”.

Mn. Jusèp Amiell va ser coautor l’any 1978 del Petit Missau Aranés i va fer reviure l’ús de l’aranès en els Goigs dels sants venerats ala Vald’Aran. Va ser secretari dela Fondaciondeth Musèu Etnologic dera Val d’Aran, membre del Patronat deth Musèu dera Val d’Aran i cofundador de la revista “Tèrra Aranesa”. El 2010 es va publicar la seva traducció del Nou Testament en llengua aranesa i l’any següent va finalitzar la traducció dels Salms.

Altres reconeixements que ha obtingut són el “Prèmi Lengua Viua” el 2004 ila Medallad’Or del Conselh Generau d’Aran que li va ser concedida el juny de 2010 per la seva trajectòria en defensa dela Vald’Aran, la seva llengua i la seva cultura.

X