Preguntes freqüents

+ 1 Què és Occitània?
És el conjunt dels 7 països occitans: Llenguadoc, Gascunya, Provença, Guïena, Alvèrnia, Llemosí, Delfinat. És la nació sense estat més gran d’Europa i coincideix amb el domini lingüístic de la llengua occitana. Occitània va tenir un passat gloriós i durant dos segles fou el bressol d’una de les més grans civilitzacions de tota la història d’Europa, la dels trobadors.
+ 2 Quins són els límits territorials d’Occitània?
Occitània s’estén per tres estats, la part més extensa pertany a l’Estat Francès i va des de l’Atlàntic al Mediterrani i del massís d’Alvèrnia fins a la península Ibèrica, això es més d’una tercera part de França. A Catalunya,la Valld’Aran és occitana. I a Itàlia dotze valls alpines són part d’Occitània.
+ 3 Quins són els pobles o ciutats occitans més coneguts?
Bordeus, Tolosa, Montpeller, Nimes, Marsella, Carcassona, etc.
+ 4 Perpinyà és Occitània?
No, Perpinyà és a la Catalunya del Nord.
+ 5 Lió és Occitània?
No, a partir de Valença amunt ja no és Occitània.
+ 7 Es parla habitualment l’occità?
L’occità és una llengua que aparentment no se sent però hi és, està amagada però és ben viva. En realitat més de 4 milions de persones el parlen o el comprenen.
+ 8 S’ensenya l’occità?
Sí. Els primers programes d’immersió d’ensenyament en occità daten de fa 30 anys. Avui més de 80.000 nens i joves reben classes d’occità. A Occitània existeixen 33 escoles primàries privades (Calandretes) on l’ensenyament és totalment en occità. També s’estudia en alguns instituts públics i universitats de l’Estat francès.
+ 9 I s’ensenya fora d’Occitània?
Sí, s’estudia a les universitats de París, Alemanya, Gran Bretanya, Austràlia, Japó, Canada, Estats Units, etc.. i a Catalunya de la mà del CAOC.
+ 10 Com es manté viva la llengua occitana?
Els que més fan per mantenir-la són un munt d’associacions d’arreu d’Occitània que promouen la llengua. N’hi ha prop de 600. Són associacions sense cap mena d’ajuda ni de subvenció. Funcionen perquè hi ha molts militants que treballen desinteressadament per la llengua.
+ 11 Hi ha llibres en occità?
Sí, molts. Actualment hi ha més de 350 escriptors vius que escriuen en occità. Fins i tot l’occità té un Premi Nobel de literatura amb Frederic Mistral.
+ 12 On es poden comprar aquests llibres?
A través d’Internet es poden comprar a algunes editorials occitanes. També si anem a Occitània, a llibreries de ciutats com Tolosa o Montpeller. A Barcelona es poden comprar al CAOC al mateix preu que ho faríem a Occitània, sense cap cost pel port.
+ 13 El català i l’occità s’assemblen?
Sí, molt. Especialment en el lèxic, però té diferències notables en els verbs i la fonètica.
+ 14 Tenim altres coses en comú catalans i occitans?
Sí, des de la història de l’edat mitjana fins a tradicions, cançons i folklore.
+ 15 Es fan actes conjunts d’occitans i catalans?
Sí, el CAOC és un dels artífexs de molts d’ells.
+ 16 Què es un occitanista?
És tot aquell que lluita per conservar i difondre la llengua i la cultura occitanes.
+ 17 Què és un occitanòfil?
És aquell que lluita per l’expansió de la llengua occitana.
+ 18 Què és el CAOC?
És una entitat privada que promou el coneixement mutu de les dues cultures (catalana i occitana).
+ 19 Quan es fundà el CAOC?
El 1978 per iniciativa de Josep Mª Batista i Roca.
+ 20 Té socis?
Sí, repartits en dues seccions: l’occitana amb seu a Pàmies i la catalana amb seu a Barcelona.
+ 21 Per què ésser soci del CAOC?
Per deixar de viure l’occitanisme d’una manera passiva i ajudar a aconseguir aquest projecte nacional que és la unió d’occitans i catalans. Per avançar en les nostres actuacions ens cal l’esforç i el suport de tothom. Gràcies a la vostra aportació podrem fer cursos d’occità, promocionar l’edició de material en occità o sobre Occitània, fer conèixer la llengua i la realitat occitana i avançar en la defensa dels drets lingüístics. Essent socis us informarem periòdicament de l’actualitat occitana, tindreu descomptes en totes les activitats que siguin de pagament, prioritat en les inscripcions a cursos i tallers de llengua i cultura occitanes i accés a totes les instal·lacions del CAOC. Podeu pagar una quota anual lliure o bé fer un donatiu puntual.

Comments are closed.

Back to Top ↑