Xerrada a Palma “A la descobèrta del Carnaval Biarnés”

23 Octubre 2017
22688576_2114270718800199_7467178463806226550_n
Cartell de la xerrada

El darrer cap de setmana d’octubre l’associació Òc Mallorca ha organitzat una xerrada amb el títol “A la descobèrta del Carnaval Biarnés” (“A la descoberta del carnaval bearnès”) a càrrec de Sylvie Lajus Cossou, membre de l’associació Carnaval Pantalonada i acordionista del grup de balèti (ball de bot occità) Espartenhas.

L’associació Carnaval Pantalonada és l’organitzadora del Carnaval Biarnésdes del 1985; un dels 5 carnavals més importants de l’estat francès, que sol comptar amb uns 50.000 participants.

El carnaval del Bearn es fa a la seva capital, Pau. La característica principal d’aquest carnaval és que és purament occità, i és un bon estímul per a reviscolar el país; la llengua torna viva als carrers i és un esclat de cultura popular d’arrel (més de 500 músics venen de la resta d’Occitània). Compta amb molts de personatges: Sent Pançard (el rei del Carnaval); Carronha; Quarèsma; L’ors; Sant Porquin; Los gendarmas; La cort…

Veniu a la descoberta del carnaval bearnès dissabte 28 a les 11h al Centre Flassaders (carrer de la Ferreria, 10 – Palma). Us perdreu aquesta oportunitat de conèixer una de les festes d’arrel més importants d’Occitània?

Carnaval, qu’ei…

Bohar
Desconar, hartar, peguejar,
Dançar, cantar, dinc a càder de fatiga
La gentilhessa, l’umor e la toleréncia
Las diferéncias
Vestí’s en hemna quan èm un òmi
Vestí’s en òmi quan èm ua hemna
Mascà’s e cambiar de votz
Denonciar l’injustícia, los mèstes deu monde
Har tentar los pisha-vinagre, los de qui cau
Desbotoà’s, arrebendí’s
Deishar har la soa fantesia

 

Font: Associació Òc Mallorca

 

 

 

 

X