Taller “La immigració occitana a Catalunya – S.XVI I XVII”

10 juny 2021

Característiques i fonts i recursos per al seu estudi. 

En el decurs dels segles XVI i XVII Catalunya va rebre una allau d’immigrants provinents de terres occitanes. La singularitat d’aquest flux migratori va raure en la llunyania geogràfica dels nouvinguts _ fins aleshores havien predominat les migracions de caràcter veïnal o circumscrites a la pròpia comarca_, en la seva continuïtat en el temps i en la seva distribució al llarg de tota la geografia catalana. Cap localitat del nord, del sud, de la costa o de l’interior del país es va escapar de l’arribada d’aquests nouvinguts. Malgrat tractar-se d’un moviment demogràfic reculat en el temps, el testimoni de la seva presència és ben visible avui dia gràcies a la pervivència de cognoms que traspuen aquest origen occità (Anglada, Audivert, Millet, Maristany o Pujol per citar-ne alguns) i a la seva contribució i participació en les obres de construcció o remodelació de molts dels edificis religiosos i civils que resten dempeus.

El propòsit d’aquest taller consistirà, per una banda, en explicar les característiques d’aquest corrent migratori (en quines zones de Catalunya van arrelar més?, d’on provenien?, en quina cronologia van arribar al Principat?, per quin motiu van marxar dels seus llocs d’origen?, com es van guanyar la vida?, com van fer el viatge cap a Catalunya?, quin va ser el seu grau d’integració?) i, per altra, oferir els recursos necessaris per tal que aquelles persones que descendeixin d’occitans puguin aprofundir en l’estudi de la seva família i el seu lloc de procedència.

📆 16 de juny / 30 de juny 2021. (GRUP COMPLET)

🕡 18h30 – 20h30

💻en línia

🎓Professora: Alexandra Capdevila i Muntadas

🎫 20 € (socis CAOC 15 €)

👉 programa del curs.

📝 INSCRIPCIONS: us podeu inscriure tot fent-nos arribar un e-mail amb les vostres dades (caoc@caoc.cat)  i fer el pagament al número de compte ES10 2100-1006-57-0200061117 (CaixaBank). 

📌 Sessions per videoconferència.

▶️Requisits tècnics.

X