Unes 600 persones ens retrobem a Salau per la llibertat dels pobles

13 Gener 2015

DSC_3793 OKEl Cercle d’Agermanament Occitano-Català (CAOC) ha organitzat, com cada any, la  Pujada al Port de Salau. S’ha celebrat durant 27 anys sense cap interrupció.

La Pujada al Port de Salau, (a 2.010 m), es fa cada primer diumenge d’agost i s’hi puja pels dos vessants del Pirineu, pel Pallars Sobirà (Catalunya) i per l’Arieja (Occitània).

Aquesta tradicional Pujada al Port de Salau ha tingut un caire més reivindicatiu amb la participació de l’Assemblea Nacional de Catalunya secció del Pallars, per tal de fer visible i internacionalitzar l’actual situació del poble català, sense deixar de banda que el principal objectiu de la pujada és estrènyer les relacions occitano-catalanes, i aprofitant l’entorn privilegiat, tant a nivell humà com paisatgístic, que ens ofereix el Port de Salau hem reclamat el fonament democràtic més bàsic de tota societat que és el dret a decidir.

S’ha celebrat amb el programa previst:

Muntatge d’un mural per part de l’Assemblea Nacional Catalana amb la imatge de François Hollande, interpel·lant-lo pel dret a decidir.

Hissada de banderes, la catalana i l’occitana, cant dels himnes occità i català.

Parlaments d’organitzadors i personalitats.

Música, danses i cançons per acordionistes i músics occitans i catalans.

El tradicional acte de repartiment de formatge occità i de vi català per a tothom.

Dinar de motxilla i havent dinat:

S’ha fet animació musical i coral. S’han entonat himnes i cants tradicionals. S’ha cantat el Cant dels adéus. Baixada de banderes i comiat.

S’han fet fotografies de conjunt com a record de la Pujada i a les 3 de la tarda, descens, cadascú pel seu costat.

 

D’any en any, la Pujada s’ha anat fet gran, llevat d’aquells anys en què el mal temps ha espantat una mica la gent abans de pujar-hi, o que ens n’ha fet fora abans d’acabar els actes.

Enguany l’assistència estimada ha estat d’unes 600 persones, un gran nombre d’ells eren occitans. En relació als anys anteriors aquest ascens d’assistència ha estat deguda a la col·laboració amb l’ANC del Pallars.

Ha fet bon temps, s’han pogut celebrar tots els actes amb normalitat,  l’assistència ha estat molt nombrosa, com cada any, i tothom se n’ha anat content, cadascú per la seva banda, després d’haver gaudit d’uns actes de germanor.

Actes de Vigilia a la Pujada al Port de Salau a Esterri d’Àneu:

El dissabte, a l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu i al Pavelló Municipal, també s’han organitzat diversos actes amb un gran èxit de participació de públic.

A la tarda, a l’Ecomuseu, projecció de dos documentals etnogràfics en occità. Tot seguit, cercavila per Esterri d’Aneu amb els Petacanyes.

A les 20h00 Sopar-col·loqui “Encaix d’Occitània en una Catalunya independent”. Amb la presència de Quim Torra, vicepresident d’Òmnium Cultural; Jaume Marfany, vicepresident de l’ANC;  l’historiador occità Estève Bourdoncle; Marçal Girbau, representant del CAOC i diputats partits pro-consulta.

A les 20h00, a l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu: vetllada de música occitana i del Pirineu.

Fotografies de la Pujada d’enguany:

[mudslide:picasa,0,caoc.cat,6043588240697709889]

X