XXVII Pujada al Port de Salau, la festa de l’amistat occitano-catalana

13 gener 2015

rotllana_salau_2013Des de fa 27 anys el CAOC organitza la Pujada al Port de Salau (2010 m. d’altitud) des dels dos vessants del Pirineu, des del Pallars Sobirà i des de l’Arièja (Occitània), el primer diumenge d’agost, amb la col•laboració d’entitats dels dos costats del Pirineu.

Per manca de comunicacions, des dels dos costats, és obligat pujar a peu al cim del Port. Els catalans ho tenen millor perquè una pista forestal, apta per jeeps, arriba fins uns 45 minuts a peu abans del Port. Els occitans, en canvi, tenen més de dues hores i mitja de camí pel seu costat, amb un desnivell de més de mil metres.

Un cop a dalt es fan uns actes de germanor, amb intercanvis de productes típics dels dos costats: formatge, vins, licors, ratafia, galetes, xocolata, embotits, etc. S’hi fan danses occitanes i catalanes per a tothom, interpretades pels acordionistes occitans i catalans.

També, pugen acordionistes i músics dels dos costats dels Pirineus. Hi ha discursos de benvinguda, cançons, danses per a tothom, himnes, banderes, i s’acaba amb una gran rotllana amb el cant dels adéus i una gran foto de família. Hi participen els alcaldes de les dues comarques i es reivindica la cultura comuna catalano-occitana i les relacions transfrontereres, que haurien de relligar les dues comarques.

Enguany, la 27ena. edició, també hi participa l’Assemblea Nacional de Catalunya, secció del Pallars, per tal de fer visible i internacionalitzar l’actual situació del poble català. Sense deixar de banda que el principal objectiu de la pujada és estrènyer les relacions occitano-catalanes, creiem que és molt oportú aprofitar l’entorn privilegiat, tant a nivell humà com paisatgístic, que ens ofereix el Port de Salau per reclamar el fonament democràtic més bàsic de tota societat que és el dret a decidir.

 

El dissabte 2 d’agost a Esterri s’han organitzat diversos Actes com a complement a la Pujada:

A les 18h00 a l‘Ecomuseu de les Valls d’Àneu, projecció de dos documentals etnogràfics en occità.

Al vespre, organitzat per l’ANC del Pallars, al Pavelló Municipal d’Esterri tindrà lloc el sopar-col·loqui “Encaix d’Occitània en una Catalunya independent”. Amb l’assitència i participació de personalitats catalanes i occitanes. Preu del tiquet de 10 euros (prèvia inscripció).

Més tard, concert a l’era-batedor de la Casa-Museu Gassia, d’Esterri, amb la participació del grup occità “Ja pòdes creire”, i  acordionistes del Pallars.

L’endemà l’ANC també pujarà al Port de Salau, desplegant un mosaic i fent la lectura del manifest “Ara És L’Hora, volem votar”.

 

Descarrega’t el nostre programa! Programa en occitan. Programa ASPIC en occitan.

!! Si vols pujar-hi a peu des del refugi del Fornet (aprox. 2 h – 2h30), descarrega’t la ruta.

El cartell de la Pujada!! I el cartell de l’Assemblea Nacional de Catalunya!!

 

Us podem reservar plaça en un jeep-taxi (Esterri – Salau) i/o l’allotjament.

Preu especial jeeps a Salau per persona…………….35 euros

Sortida dels jeeps a les 7:30 a la plaça de la Creu d’Esterri.

 

(Reserves al CAOC: 93 284 36 34; caoc@caoc.cat . Cal haver-ne fet la inscripció i el pagament amb antelació).

 

Fotos de la Pujada 2013: 

[mudslide:picasa,0,caoc.cat,5909004701776532913]

X