Capítol 11. “Marcellin Albèrt: la lluita per la terra”
L’any 1907 esclatà la Revolta dels Vinyataires, un dels moviments socials que més han marcat la història recent del Llenguadoc. Tot el sector vinícola, amb el recolzament de tota la societat es mobilitzà com poques vegades. Però quins foren els motius que empenyeren els vinyataires a la revolta?
L’excessiva presència de “vins ensucrats” al mercat, és a dir, amb una alta dosi de sucre, que malmetia la qualitat i la imatge de tota la producció, una elevada caiguda de preus que no cobrien els costos, per una voluntat clara de potenciar la quantitat sobre la qualitat, i l’entrada al mercat dels vins algerians (Algèria era un protectorat francès), provocaren que el sector vinícola llenguadocià exigís una regulació que assegurés la viabilitat de les explotacions agràries i que limités la producció i assegurés la qualitat.
Tota aquesta revolta tingué com a líder destacat en Marcellin Albèrt, un petit productor nascut a Argelièrs l’any 1851. Des dels setze anys havia treballat en l’explotació familiar, i coneixia molt bé l’estil de vida dels productors de vi. Havia estat regidor del seu mateix municipi i regentava també una cafeteria per a completar els ingressos familiars provinents de les vinyes. Al mateix poble en Marcellin Albèrt era anomenat pels seus veïns amb el pseudònim de “lo Cigal” pel seu caràcter aparentment despreocupat (com en la faula de la cigala i la formiga), però tothom reconeixia les seves grans qualitats per a l’oratòria i la seva estimació per la terra.
La seva lluita per la defensa del vi natural produït amb els procediments tradicionals en contra dels anomenats “vins falsos” començà l’any 1900. En Marcellin Albèrt creia que els defraudadors, els intermediaris i el govern, amb les seves males praxis, amenaçaven no només els productors tradicionals, sinó tot un estil de vida lligat al món de les vinyes. Durant cinc anys recorregué les comarques vinícoles intentant convèncer als vinyataires perquè s’ajuntessin en comitès o sindicats per a defensar els interessos dels productors i la lluita per a canviar la normativa a favor dels vins de qualitat.
Per seguir llegint el capítol clica aquí.
Francesc Sangar. CAOC.