Aquest mes d'abril és una incursió en el ric patrimoni literari occità del Llemosí que us proposem: de l’espectacular florida de la Fin’Amors, a mitjan segle XII, en temps dels trobadors, a la imposant cosmogonia poètica i etnogràfica que Marcèla Delpastre bastí tot al llarg de la segona meitat del segle XX.
Una producció que, vista superficialment, podria semblar escassa i fins discontínua, però que considerada de més a prop sorprèn per l’interès i fins la brillantor de nombrosos moments, com ara les mostres de teatre barroc del segle XVII, amb Capiòta i Las Amors de Colin e Alisson; la vitalitat de la figura de contaires i contairinas i de gèneres populars com la «nhòrla»; el ric planter de poetes dels anys 20 i 30, amb noms com Joan-Baptista Chèze, Albert Pestour i Pau-Loís Grenier; l’embranzida de l’occitanisme de postguerra, de Joan Mouzat i Bernat Lesfargas a Marcela Delpastre, tot passant pel grup de Lo leberaubre, impulsat per Jan dau Melhau i Michèu Chapduèlh... – i així fins a la producció actual, amb autors de la qualitat de Rotland Berland, Jan Ganhaire, etc.
📝 Inscripcions: us podeu inscriure tot fent-nos arribar un e-mail amb les vostres dades (caoc@caoc.cat) i fer el pagament al número de compte ES10 2100-1006-57-0200061117 (CaixaBank).Podeu fer el pagament del curs al número de compte ES10 2100-1006-57-0200061117 (CaixaBank).
[post_title] => Edició en línia! Curs "La literatura occitana al Llemosí, de l'època dels trobadors al segle XXI"
[post_excerpt] => Aquest mes d'abril és una incursió en el ric patrimoni literari occità del Llemosí que us proposem: de l’espectacular florida de la Fin’Amors, a mitjan segle XII, en temps dels trobadors, a la imposant cosmogonia poètica i etnogràfica que Marcèla Delpastre bastí tot al llarg de la segona meitat del segle XX.
[post_status] => publish
[comment_status] => closed
[ping_status] => closed
[post_password] =>
[post_name] => edicio-en-linia-curs-la-literatura-occitana-al-llemosi-de-lepoca-dels-trobadors-al-segle-xxi
[to_ping] =>
[pinged] =>
[post_modified] => 2023-03-24 10:13:39
[post_modified_gmt] => 2023-03-24 09:13:39
[post_content_filtered] =>
[post_parent] => 0
[guid] => https://caoc.cat/?p=17201
[menu_order] => 0
[post_type] => post
[post_mime_type] =>
[comment_count] => 0
[filter] => raw
)
[1] => WP_Post Object
(
[ID] => 17195
[post_author] => 2
[post_date] => 2023-03-21 08:00:00
[post_date_gmt] => 2023-03-21 07:00:00
[post_content] =>
El passat divendres 10 d’abril, el CAOC va dur a terme, en sessió alhora presencial i virtual, la segona sessió del Club de Lectura. El llibre triat per aquesta segona sessió va ser Tres per tres, d’Andrieu Lagarda. Es tracta d’un llibre escrit i pensat per facilitar d’aprenentatge de l’occità a escolars, però gràcies a la mestria de l’autor a l’hora de bastir aquest recull basat en contes tradicionals, els adults participants al Club de Lectura hem gaudit força de la lectura.
La valoració de tots els participants a la sessió va ser unànime, a tots ens havia agradat el llibre.
Pel que fa a la sessió, vam començar amb una petita ressenya biogràfica d’aquest longeu autor, del qual vam calcular que si era nascut a Arieja el 1925, avui en dia té 97 anys.
«Andrieu Lagarda nasquèt a Belestar (Arieja) en 1925. De jove prenguèt consciéncia de sa lenga e fondèt l’Acadèmia patoise amb d’autres companhs liceans. Foguèt ensenhaire d'espanhòl e de letras mas lèu comencèt a ensenhar tanben l’occitan. Creèt lo cercle occitan de Carbona, la seccion de Garona-Nauta de l’IEO, lo CREO (Centre Regional dels Ensenhaires d’Occitan), que presidiguèt pendent 22 ans; foguèt nomenat Conselhièr Academic per l’occitan, crèa la revista « Atal », collabòra a mai d’una revista, produsiguèt d’emissions de ràdio coma : « L’ora occitana, Panoramà occitan ». Es mèstre en jòcs de l’Acadèmia dels Jòcs Florals.
Sa produccion literària es fòrça variada e rica: diccionaris, metòdes d’iniciacion a l’occitan, contes, legendas, reviradas e adaptacions de contes e de romans, racontes, antologias literàrias, obratges de toponimia, recuèlhs de dires e expressions comentats, obratges sus l’istòria e la cultura d’Arièja, poèmas.
Andrieu Lagarda a collectat dempuèi un cinquantenat d’annadas mai de dos cents contes que lor fiselitat a la lenga populara e lor contengut ne fan lo rebat d’una civilizacion. Ne balha la version escrita per los pèrdre pas.»
Durant la sessió vam recordar que els llocs privilegiats de transmissió dels contes, la vetllada, havien desaparegut amb el temps. Però vam observar que en l’obra que havíem llegit, l’autor, en fer-ne la transcripció, havia conservat les marques d’oralitat que donen vida a la narració. Per altra banda, si s’han escoltat els enregistraments, es pot apreciar com la veu i personalitat de la rondallaire permeten recrear aquest ambient. Pel que fa a la pel·lícula Bufòla e lo lop blanc, vam destacar el to tant còmic del primer conte, l’esperit picaresc, que en la lectura, potser a causa de llegir en un idioma que no és el propi, a alguns dels assistents ens havia costat de captar.
Participants del Club de Lectura.
Pel que fa a les marques d’oralitat més freqüents d’aquests contes:
Repeticions de formules, tric trac, passi per un Prat, lo conte es acabat, formules màgiques Trica, trica, triqueta, pel poder de la mia broqueta, vòli ... i d’expressions que marquen el fil i el ritme de les històries: pus d’ou, pus de pan; caminet, caminet; que morir me cal. Palometa blanca, palometa blanca, veses pas res venir?
Presència del narrador: mas ieu i era pas convidat; salpiquet de grapauds e que te sabi ieu?
Vos daissi pensar la magnificència de las nòças.
Monòleg interior dels personatges: cossí pòt èsser donc la darrièra...e s’i dintravas?
També vam parlar de la presència d’alguns números màgics a tots els contes sobretot el 3, que simbolitza el progrés, i el 7, que representa l’equilibri, la perfecció.
Pel que fa a les descripcions, els personatges son definits amb poques paraules però precises i evocadores: la bruèissa era: rupada, tòrta e sorda; la mairastra: eissabra, falsièra, irosa, rancurosa; lo diable vièlh: tòrt e cap blanc.
En canvi, les lluites o baralles son evocades amb força expressivitat, podem veure, sentir i fins i tot olorar el combat.
«Un escambi furiós de mossècs e d’urpadas, un cosa cos esglasiant, batalha acarnassida, combat a mòrt…. Dins un concèrt de raunhadisses e de brams.»
També vam subratllar alguns altres punts importants com ara l’estructuració no lineal dels contes i l’assemblatge de curtes unitats narratives que formen un conte dins un conte, per exemple al conte del Còs-sens-anma i al conte Grand-Guilhèm o las pelalhas.
A mes a més, vam explicar que al llarg del camí que fan els protagonistes apareixen éssers que ajuden, uns auxiliars màgics que sempre donen a l’heroi allò que necessitarà per passar les proves, com ara a La bèstia dels sèt caps, a La muntanha verda i a Las tres pomas d’irange. Al conte mai no es deixa res a l’atzar, tot està controlat.
El final feliç de cada conte es una llei pròpia dels contes. Però es va fer broma sobre si el final del conte de Joan de l’Ors era exactament feliç, ja que l’escena final explica que el Joan es casa amb tres princeses i viu al castell amb elles i la seva mare.
Finalment, van comentar que es podien trobar nombrosos variants de cada conte, per exemple la versió de Barbe-bleue de Perrault, dels dos bessons (que Lagarda havia convertit en tres), i que fins i tot havíem trobat una versió quítxua de Joan de l’ors.
La sessió va ser molt amena i participativa.
Pel que fa a la següent lectura, triarem un llibre de Robèrt Lafont, per sumar-nos als actes commemoratius del centenari del seu naixement.
Text: Dolors Català i Esther Lucea (coordinadores del Club de Lectura)
[post_title] => Tres per Tres d'Andrieu Lagarda
[post_excerpt] => El passat divendres 10 d’abril, el CAOC va dur a terme, en sessió alhora presencial i virtual, la segona sessió del Club de Lectura. El llibre triat per aquesta segona sessió va ser Tres per tres, d’Andrieu Lagarda. Es tracta d’un llibre escrit i pensat per facilitar d’aprenentatge de l’occità a escolars, però gràcies a la mestria de l’autor a l’hora de bastir aquest recull basat en contes tradicionals, els adults participants al Club de Lectura hem gaudit força de la lectura.
[post_status] => publish
[comment_status] => closed
[ping_status] => closed
[post_password] =>
[post_name] => tres-per-tres-dandrieu-lagarda
[to_ping] =>
[pinged] =>
[post_modified] => 2023-03-20 16:32:17
[post_modified_gmt] => 2023-03-20 15:32:17
[post_content_filtered] =>
[post_parent] => 0
[guid] => https://caoc.cat/?p=17195
[menu_order] => 0
[post_type] => post
[post_mime_type] =>
[comment_count] => 0
[filter] => raw
)
[2] => WP_Post Object
(
[ID] => 17187
[post_author] => 2
[post_date] => 2023-03-16 16:06:51
[post_date_gmt] => 2023-03-16 15:06:51
[post_content] =>
Estrenem secció al nostre canal YouTube tot parlant amb el professor i traductor Jaume Figueras i Trull sobre l'obra de Robèrt Lafont amb motiu del centenari del seu naixement (Nimes, 16 de març de 1923 - Florència, 24 de juny de 2009).
Des del CAOC iniciem amb aquest vídeo els actes de commemoració del centenari d'aquest gran intel·lectual occitanista. Lingüista, historiador, poeta, novel·lista, dramaturg i activista cultural i polític occità, va ser un dels ideòlegs més destacats del moviment occitanista. No us perdeu aquesta xerrada amb en Jaume Figueras i Trull que fa un repàs per tota la seva obra tot fent un cafè al bonic i acollidor bar del CAT.
Tenim molts més actes previstos durant aquest 2023. Estigueu a l'aguait!
Xerrada "Un cafè amb.... en Jaume Figueras":
https://www.youtube.com/watch?v=8tZmV2P9VJ8&t=24s
Breu presentació dels actes i activitats previstes pel CAOC amb motiu del centenari:
https://youtu.be/jsJEnzMDmsw
[post_title] => Centenari Robèrt Lafont
[post_excerpt] => Estrenem secció al nostre canal YouTube tot parlant amb el professor i traductor Jaume Figueras i Trull sobre l'obra de Robèrt Lafont amb motiu del centenari del seu naixement.
[post_status] => publish
[comment_status] => closed
[ping_status] => closed
[post_password] =>
[post_name] => centenari-robert-lafont
[to_ping] =>
[pinged] =>
[post_modified] => 2023-03-17 16:16:47
[post_modified_gmt] => 2023-03-17 15:16:47
[post_content_filtered] =>
[post_parent] => 0
[guid] => https://caoc.cat/?p=17187
[menu_order] => 0
[post_type] => post
[post_mime_type] =>
[comment_count] => 0
[filter] => raw
)
[3] => WP_Post Object
(
[ID] => 17180
[post_author] => 2
[post_date] => 2023-03-14 18:48:49
[post_date_gmt] => 2023-03-14 17:48:49
[post_content] =>
Presentació al CAOC del llibre "Essenis, cristians i càtars" d'en Josep Maria Gort Juanpere.
A càrrec del seu autor, Josep Maria Gort Juanpere i de Francesc Sangar, del CAOC.
Aquest estudi és el resultat d’una investigació que vol aportar llum sobre fets històrics esdevinguts en els orígens del cristianisme. L’obra trenca esquemes preestablerts i argumenta, per exemple, que el Jesús no va néixer a Betlem, que Jesucrist no va morir crucificat, que Maria Magdalena va ser una apòstol, que Pau de Tars no va caure del cavall, o que la creu, originàriament, no va ser un símbol cristià. Així mateix aprofundeix en la importància dels essenis en aquells temps, i en el vincle del mateix Jesucrist amb la comunitat essènia de Qumran. Josep M.Gort contraresta amb les seves aportacions les tergiversacions inculcades durant segles per l’Església oficial.
També exposa un estudi comparatiu a l’entorn de si els càtars, en la seva metafísica, no s’acostaven molt més al moviment i l’obra de Jesús que no pas els dogmes imposats pel catolicisme.
Data: Dilluns, 20 de març de 2023
Hora: 19:00 h
Lloc: Seu del CAOC a l’Hotel d’Entitats Carrer Providència 42 de Barcelona.
[post_title] => Essenis, cristians i càtars
[post_excerpt] => Presentació del llibre "Essenis, cristians i càtars", el dilluns 20 de març. Un estudi comparatiu a l’entorn de si els càtars, en la seva metafísica, no s’acostaven molt més al moviment i l’obra de Jesús que no pas els dogmes imposats pel catolicisme.
[post_status] => publish
[comment_status] => closed
[ping_status] => closed
[post_password] =>
[post_name] => essenis-cristians-i-catars
[to_ping] =>
[pinged] =>
[post_modified] => 2023-03-14 18:48:53
[post_modified_gmt] => 2023-03-14 17:48:53
[post_content_filtered] =>
[post_parent] => 0
[guid] => https://caoc.cat/?p=17180
[menu_order] => 0
[post_type] => post
[post_mime_type] =>
[comment_count] => 0
[filter] => raw
)
[4] => WP_Post Object
(
[ID] => 17162
[post_author] => 2
[post_date] => 2023-03-03 17:39:10
[post_date_gmt] => 2023-03-03 16:39:10
[post_content] =>
Lo Diplòma de competéncia en lenga (DCL) es un diplòma d’Estat (estat francés) de competéncia en lenga occitana en mitan professional. Lo DCL occitan permet a tot locutor occitanofòne de certificar sas competéncias linguisticas segon lo quadre europèu comun de referéncia per las lengas (CECRL). Creada per arrestat del 13 de decembre de 2010 dins sa version occitana, aquela certificacion nacionala professionala es gerida per l’Educacion nacionala, tant coma lo DCL breton o còrse !
S’adreiça a totes/-tas : salariat.da, demandaire/-aira d’emplec, estudiant. a particular, estagiari-a en formacion professionala, titular-a en formacion continüa… e es valida a vida.
Dins l’encastre d’un partenariat amb lo Centre nacional del DCL, l’Ofici public de la lenga occitana pren en carga 80% dels fraisse d’inscripcion al DCL occitan.
La session 2023 se desvoloparà lo 26 de mai de 2023 dins diferents centres d’examèn dins las acadèmias de Bordèu, Limòtges, Montpelhièr e Tolosa.
Las inscripcions son dobèrtas fins al 26 de març de 2023.
📝 Lo passatge del DCL occitan s’efectua a la prima dins los diferents centres d’examens, a Bordèu, Limòtges, Montpelhièr e Tolosa (https://dcl.education.gouv.fr/) mejançant lo pagament dels fraisses d’inscripcion (100 €).
💰 L’Ofici public de la lenga occitana prepausa una ajuda financièra als locutors occitanofònas que desiran certificar lors competéncias linguisticas amb lo DCL dins una amira professionala dins las regions Novèla-Aquitània e Occitània
🚗 Sortida des de Catalunya: Us podeu inscriure al DCL (fins el 26/03/2023) i us podem ajudar a posar-vos en contacte amb d’altres catalans per tal de compartir despeses de viatge amb cotxes particular (caoc@caoc.cat).
[post_title] => Lo diplòma de competéncia en lenga occitana (DCL), session 2023
[post_excerpt] => La session 2023 se desvoloparà lo 26 de mai de 2023 dins diferents centres d’examèn dins las acadèmias de Bordèu, Limòtges, Montpelhièr e Tolosa.
Las inscripcions son dobèrtas fins al 26 de març de 2023.
[post_status] => publish
[comment_status] => closed
[ping_status] => closed
[post_password] =>
[post_name] => lo-diploma-de-competencia-en-lenga-occitana-dcl-session-2023
[to_ping] =>
[pinged] =>
[post_modified] => 2023-03-08 10:20:00
[post_modified_gmt] => 2023-03-08 09:20:00
[post_content_filtered] =>
[post_parent] => 0
[guid] => https://caoc.cat/?p=17162
[menu_order] => 0
[post_type] => post
[post_mime_type] =>
[comment_count] => 0
[filter] => raw
)
[5] => WP_Post Object
(
[ID] => 17141
[post_author] => 2
[post_date] => 2023-03-03 15:35:26
[post_date_gmt] => 2023-03-03 14:35:26
[post_content] =>
Al CAOC estem passant un delicat moment econòmic i no tenim més opció que demanar ajuda.
Com alguns ja coneixeu, el passat any 2022 la nostra entitat patí una inexplicable i injusta disminució dels ajuts públics, però el nostre compromís amb la promoció de la llengua i la cultura occitanes ens obliguen a continuar amb la totalitat dels projectes que teníem previstos. Els exercicis anteriors, amb un panorama difícil de pandèmia, units a despeses inesperades però ineludibles, ens han dut a una reducció considerable de la nostra liquiditat.
Ens veiem obligats a prendre diverses mesures per a revertir aquesta situació i sanejar l’estat financer. Impulsarem un projecte de finançament col·lectiu (crowfunding) a través de la plataforma «TOT SUMA». Aquest projecte consistirà en recollir fons per poder adaptar la nostra pàgina web a la incorporació d’una botiga virtual de llibres i marxandatge.
Aquest últim inclou samarretes amb frases d’autors occitans, tasses i fins i tot una auca sobre la història d’Occitània. La nostra intenció és que, un cop iniciada la botiga virtual, aconseguim una via de finançament nova, de manera que no depenguem tant de les subvencions. Aviat us enviarem informació sobre aquest projecte i us demanem que hi participeu, perquè les recompenses són molt interessants!
Tot i que aconseguim aquest projecte de finançament col·lectiu, ens fa por que l’entitat no assoleixi un sanejament total de la seva estructura econòmica i financera. És per això, que també volem demanar-vos si podeu contribuir directament amb nosaltres mitjançant un donatiu. Podeu fer aportacions econòmiques o bé fer-vos socis. Qualsevol import serà molt útil i beneficiós.
Recorda que pots deduir el 15% d’aquest donatiu a la declaració de renda*.
Aquells que vulgueu realitzar un donatiu podeu fer-ho al nostre número de compte : ES10.2100.1006.5702.0006.1117
Moltes gràcies per la vostra comprensió i pel vostre compromís amb l’entitat i amb l’occitanisme! TOTS SOM EL CAOC!
* Caldrà que ens indiquis el teu nom complet, telèfon o e-mail i número de document d’identitat (caoc@caoc.cat).
[post_title] => El CAOC et necessita, fes un DONATIU o fes-te'n SOCI!
[post_excerpt] => Ajuda’ns a continuar treballant per a fer conèixer les arrels comunes d’occitans i catalans: llengua, cultura i història.
[post_status] => publish
[comment_status] => closed
[ping_status] => closed
[post_password] =>
[post_name] => el-caoc-et-necessita-fes-un-donatiu-o-fes-te-soci
[to_ping] =>
[pinged] =>
[post_modified] => 2023-03-03 16:28:23
[post_modified_gmt] => 2023-03-03 15:28:23
[post_content_filtered] =>
[post_parent] => 0
[guid] => https://caoc.cat/?p=17141
[menu_order] => 0
[post_type] => post
[post_mime_type] =>
[comment_count] => 0
[filter] => raw
)
[6] => WP_Post Object
(
[ID] => 17136
[post_author] => 2
[post_date] => 2023-03-01 15:30:35
[post_date_gmt] => 2023-03-01 14:30:35
[post_content] =>
Segona edició del curs de "Literatura llemosina", aquest cop en línia!
AI, LEMOSIN! Una incursió en el ric patrimoni literari occità del Llemosí que us proposem: de l’espectacular florida de la Fin’Amors, a mitjan segle XII, en temps de Bernat de Ventadorn, Bertran de Bòrn i Arnaut Danièl, a la imposant cosmogonia poètica i etnogràfica que Marcèla Delpastre bastí tot al llarg de la segona meitat del segle XX. Una producció que, vista superficialment, podria semblar perifèrica i fins marcada per l’exigüitat i la discontinuïtat, però que considerada de més a prop sorprèn per la brillantor de nombrosos moments, com ara l’esplèndid planter de poetes contemporanis—amb noms com Pau-Loís Grenier, Albert Pestour, Jan Mouzat i Bernat Lasfargas—, l’aventura intel·lectual, encara en curs, aglevada al voltant de la revista Lo Leberaubre, que infon una desinhibida modernitat en l’imaginari llemosí, tot empeltant-lo en el fantàstic—ben viva en Michèu Chapduèlh i Jan dau Melhau—, la potent obra en curs de narradors com Jan Ganhaire, oberta a tots els gèneres, o la vitalitat de la figura de contaires i contairinas.
📆 Sessions: 12/04 – 19/04 – 26/04 – 03/05 de 2023
🕡 Horari: 18h30 – 20h30
💻en línia, sessions en directe
🎓 Professor: Jaume Figueras i Trull
🎫 Import: 45 € (Socis CAOC 35 €)
📝 Inscripcions: us podeu inscriure tot fent-nos arribar un e-mail amb les vostres dades (caoc@caoc.cat) i fer el pagament al número de compte ES10 2100-1006-57-0200061117 (CaixaBank).
[post_title] => Nova edició del curs "La literatura occitana al Llemosí, de l’època dels trobadors al segle XXI”
[post_excerpt] => Us proposem una incursió en el ric patrimoni literari occità del Llemosí: de l’espectacular florida de la Fin’Amors, a mitjan segle XII, en temps de Bernat de Ventadorn, Bertran de Bòrn i Arnaut Danièl, a la imposant cosmogonia poètica i etnogràfica que Marcèla Delpastre bastí tot al llarg de la segona meitat del segle XX.
[post_status] => publish
[comment_status] => closed
[ping_status] => closed
[post_password] =>
[post_name] => nova-edicio-del-curs-la-literatura-occitana-al-llemosi-de-lepoca-dels-trobadors-al-segle-xxinova-edicio-del-curs
[to_ping] =>
[pinged] =>
[post_modified] => 2023-03-01 15:33:12
[post_modified_gmt] => 2023-03-01 14:33:12
[post_content_filtered] =>
[post_parent] => 0
[guid] => https://caoc.cat/?p=17136
[menu_order] => 0
[post_type] => post
[post_mime_type] =>
[comment_count] => 0
[filter] => raw
)
[7] => WP_Post Object
(
[ID] => 17095
[post_author] => 2
[post_date] => 2023-02-24 12:00:00
[post_date_gmt] => 2023-02-24 11:00:00
[post_content] =>
Llegendes Medievals d'Occitània. Una ruta inèdita del Bearn i la Bigorra
Del 28 d'abril a l'1 de maig de 2023
Aquest és un viatge per a descobrir l’indòmit espai dels Pirineus situats dins d’Occitània, que comprèn extensos territoris, que van des de l’històric vescomtat del Bearn, així com la Bigòrra, el Comenge, el País de Salat fins arribar a l’antiga Arièja.
Aquestes contrades, amb una antiga i clara unitat idiomàtica occitana, en plena època medieval mantingueren un estret lligam amb els territoris del nord peninsular ibèric, gràcies a les diverses rutes jacobees que els travessaven i al malaurat episodi de la croada albigesa contra el catarisme.
Fou l’històric i llegendari noble Gaston Febus qui en el segle XIV reuní sota el seu poder aquests extensos territoris, de manera que esdevingué un autèntic “Príncep dels Pirineus”. Fou un brillant personatge, tant en el camp de la política, com a les lletres i la ciència. Les seves petjades encara les podem trobar en els imponents castells, antigues baronies, abadies i catedrals, així com també en els incomparables espais naturals que podrem recórrer en el transcurs d´aquest singular circuit.
Itinerari:
28/04 · BARCELONA – JACA – AULORON – PAU 29/04 · PAU I EL SEU PATRIMONI, EL CASTELL DE MORLAN I ORTÈS 30/04 · PAU, EL CASTELL DE MAUVESIN, L´ABADIA D´ESCALADIEU I TARBA 01/05 · PAU – SENT GAUDENÇ – VIELHLA – BARCELONA
Preu per persona en Cambra Doble: 795 EUROS Suplement Cambra Individual: 180 EUROS
Informació i reserves: 93 496 14 67 o bé al correu electrònic info@kulturalia.es
NB: En el transcurs del viatge visitarem i contactarem amb entitats i persones relacionades amb la cultura occitana, de manera que podrem practicar la llengua occitana i conèixer millor la seva realitat. Més endavant informarem d'aquestes activitats complementàries.
[post_title] => La Ruta de Gaston Febus, El Príncep dels Pirineus
[post_excerpt] => Una ruta inèdita al Bearn i la Bigorra, del 28 d'abril a l'1 de maig 2023.
[post_status] => publish
[comment_status] => closed
[ping_status] => closed
[post_password] =>
[post_name] => la-ruta-de-gaston-febus-el-princep-dels-pirineus
[to_ping] =>
[pinged] =>
[post_modified] => 2023-02-24 14:53:40
[post_modified_gmt] => 2023-02-24 13:53:40
[post_content_filtered] =>
[post_parent] => 0
[guid] => https://caoc.cat/?p=17095
[menu_order] => 0
[post_type] => post
[post_mime_type] =>
[comment_count] => 0
[filter] => raw
)
[8] => WP_Post Object
(
[ID] => 17120
[post_author] => 2
[post_date] => 2023-02-20 12:55:48
[post_date_gmt] => 2023-02-20 11:55:48
[post_content] =>
A càrrec del fill de l'autor, en JORDI SERRA i MASSANSALVADOR i d’en FRANCESC SANGAR, president del CAOC.
En JOSEP SERRA i ESTRUCH fou un escriptor, polític i cineasta català. En l'àmbit polític milità al Front nacional de Catalunya i fou dirigent de la CNT i la CGT, i com a cineasta defensà el cinema infantil català i fundà l'ESCOLA DE MITJANS AUDIOVISUALS. Com a escriptor guanyà els JOCS FLORALS de l'exili amb "CONTES DE LA MAR EXACTA" l'any 1959 i el Premi ANTONI BALMANYA per "CINEMA FORMATIU" l'any 1968.
Però en JOSEP SERRA i ESTRUCH mostrà sempre un gran interès i una gran estimació per Occitània. L'any 1985 publicà el llibre "ENTENDRE OCCITÀNIA", mereixedor del Premi REI EN PERE i col·laborà molt activament amb la nostra entitat en la defensa dels lligams entre catalans i occitans.
📅 Dijous 23 de febrer de 2023
🕖 A les set del vespre
📍 CAOC. Providència, 42. 08024 Barcelona
[post_title] => Presentació del llibre "PETJADES EN LA LLARGA NIT”
[post_excerpt] => En JOSEP SERRA i ESTRUCH fou un escriptor, polític i cineasta català. L'any 1985 publicà el llibre "ENTENDRE OCCITÀNIA", mereixedor del Premi REI EN PERE i col·laborà molt activament amb la nostra entitat en la defensa dels lligams entre catalans i occitans.
[post_status] => publish
[comment_status] => closed
[ping_status] => closed
[post_password] =>
[post_name] => presentacio-del-llibre-petjades-en-la-llarga-nit
[to_ping] =>
[pinged] =>
[post_modified] => 2023-02-21 10:17:32
[post_modified_gmt] => 2023-02-21 09:17:32
[post_content_filtered] =>
[post_parent] => 0
[guid] => https://caoc.cat/?p=17120
[menu_order] => 0
[post_type] => post
[post_mime_type] =>
[comment_count] => 0
[filter] => raw
)
[9] => WP_Post Object
(
[ID] => 17115
[post_author] => 2
[post_date] => 2023-02-20 12:50:50
[post_date_gmt] => 2023-02-20 11:50:50
[post_content] =>
Amb una gran afluència, ha estat presentat a la seu de la nostra entitat el nou volum de la "HISTÒRIA DE LA CUINA CATALANA I OCCITANA" de l'escriptor i articulista valencià VICENT MARQUÉS i CARBONELL, publicat a EDICIONS SIDILLÀ.
L'ocasió ha servit per a repassar la importància del seu projecte, una magna obra que recorre les riques i variades cuines dels territoris de llengua catalana i occitana. Però a través de les receptes, l'autor ens endinsa en altres aspectes, com ara la història o la geografia d'aquesta països, amb la premissa que una de les millors maneres de conèixer una cultura és a través de la seva gastronomia.
La presentació de l'obra fou amenitzada amb la interpretació musical i poètica del cantant CHRISTIAN SIMELIO del grup "CORRANDES SÓN CORRANDES".
[post_title] => Es presenta al CAOC la "HISTÒRIA DE LA CUINA CATALANA I OCCITANA"
[post_excerpt] => Amb una gran afluència, ha estat presentat a la seu de la nostra entitat el nou volum de la "HISTÒRIA DE LA CUINA CATALANA I OCCITANA" de l'escriptor i articulista valencià VICENT MARQUÉS i CARBONELL, publicat a EDICIONS SIDILLÀ.
[post_status] => publish
[comment_status] => closed
[ping_status] => closed
[post_password] =>
[post_name] => es-presenta-al-caoc-la-historia-de-la-cuina-catalana-i-occitana
[to_ping] =>
[pinged] =>
[post_modified] => 2023-02-20 12:52:56
[post_modified_gmt] => 2023-02-20 11:52:56
[post_content_filtered] =>
[post_parent] => 0
[guid] => https://caoc.cat/?p=17115
[menu_order] => 0
[post_type] => post
[post_mime_type] =>
[comment_count] => 0
[filter] => raw
)
)
[post_count] => 10
[current_post] => -1
[in_the_loop] =>
[post] => WP_Post Object
(
[ID] => 17201
[post_author] => 2
[post_date] => 2023-03-24 10:13:36
[post_date_gmt] => 2023-03-24 09:13:36
[post_content] =>
AI, LEMOSIN!
Aquest mes d'abril és una incursió en el ric patrimoni literari occità del Llemosí que us proposem: de l’espectacular florida de la Fin’Amors, a mitjan segle XII, en temps dels trobadors, a la imposant cosmogonia poètica i etnogràfica que Marcèla Delpastre bastí tot al llarg de la segona meitat del segle XX.
Una producció que, vista superficialment, podria semblar escassa i fins discontínua, però que considerada de més a prop sorprèn per l’interès i fins la brillantor de nombrosos moments, com ara les mostres de teatre barroc del segle XVII, amb Capiòta i Las Amors de Colin e Alisson; la vitalitat de la figura de contaires i contairinas i de gèneres populars com la «nhòrla»; el ric planter de poetes dels anys 20 i 30, amb noms com Joan-Baptista Chèze, Albert Pestour i Pau-Loís Grenier; l’embranzida de l’occitanisme de postguerra, de Joan Mouzat i Bernat Lesfargas a Marcela Delpastre, tot passant pel grup de Lo leberaubre, impulsat per Jan dau Melhau i Michèu Chapduèlh... – i així fins a la producció actual, amb autors de la qualitat de Rotland Berland, Jan Ganhaire, etc.
📝 Inscripcions: us podeu inscriure tot fent-nos arribar un e-mail amb les vostres dades (caoc@caoc.cat) i fer el pagament al número de compte ES10 2100-1006-57-0200061117 (CaixaBank).Podeu fer el pagament del curs al número de compte ES10 2100-1006-57-0200061117 (CaixaBank).
[post_title] => Edició en línia! Curs "La literatura occitana al Llemosí, de l'època dels trobadors al segle XXI"
[post_excerpt] => Aquest mes d'abril és una incursió en el ric patrimoni literari occità del Llemosí que us proposem: de l’espectacular florida de la Fin’Amors, a mitjan segle XII, en temps dels trobadors, a la imposant cosmogonia poètica i etnogràfica que Marcèla Delpastre bastí tot al llarg de la segona meitat del segle XX.
[post_status] => publish
[comment_status] => closed
[ping_status] => closed
[post_password] =>
[post_name] => edicio-en-linia-curs-la-literatura-occitana-al-llemosi-de-lepoca-dels-trobadors-al-segle-xxi
[to_ping] =>
[pinged] =>
[post_modified] => 2023-03-24 10:13:39
[post_modified_gmt] => 2023-03-24 09:13:39
[post_content_filtered] =>
[post_parent] => 0
[guid] => https://caoc.cat/?p=17201
[menu_order] => 0
[post_type] => post
[post_mime_type] =>
[comment_count] => 0
[filter] => raw
)
[comment_count] => 0
[current_comment] => -1
[found_posts] => 637
[max_num_pages] => 64
[max_num_comment_pages] => 0
[is_single] =>
[is_preview] =>
[is_page] =>
[is_archive] =>
[is_date] =>
[is_year] =>
[is_month] =>
[is_day] =>
[is_time] =>
[is_author] =>
[is_category] =>
[is_tag] =>
[is_tax] =>
[is_search] =>
[is_feed] =>
[is_comment_feed] =>
[is_trackback] =>
[is_home] => 1
[is_privacy_policy] =>
[is_404] =>
[is_embed] =>
[is_paged] =>
[is_admin] =>
[is_attachment] =>
[is_singular] =>
[is_robots] =>
[is_favicon] =>
[is_posts_page] => 1
[is_post_type_archive] =>
[query_vars_hash:WP_Query:private] => 2ce2aab54985cfee62d51a2522f97a3d
[query_vars_changed:WP_Query:private] =>
[thumbnails_cached] =>
[allow_query_attachment_by_filename:protected] =>
[stopwords:WP_Query:private] =>
[compat_fields:WP_Query:private] => Array
(
[0] => query_vars_hash
[1] => query_vars_changed
)
[compat_methods:WP_Query:private] => Array
(
[0] => init_query_flags
[1] => parse_tax_query
)
)
Aquest mes d'abril és una incursió en el ric patrimoni literari occità del Llemosí que us proposem: de l’espectacular florida de la Fin’Amors, a mitjan segle XII, en temps dels trobadors, a la imposant cosmogonia poètica i etnogràfica que Marcèla Delpastre bastí tot al llarg de la segona meitat del segle XX.
El passat divendres 10 d’abril, el CAOC va dur a terme, en sessió alhora presencial i virtual, la segona sessió del Club de Lectura. El llibre triat per aquesta segona sessió va ser Tres per tres, d’Andrieu Lagarda. Es tracta d’un llibre escrit i pensat per facilitar d’aprenentatge de l’occità a escolars, però gràcies a la mestria de l’autor a l’hora de bastir aquest recull basat en contes tradicionals, els adults participants al Club de Lectura hem gaudit força de la lectura.
Estrenem secció al nostre canal YouTube tot parlant amb el professor i traductor Jaume Figueras i Trull sobre l'obra de Robèrt Lafont amb motiu del centenari del seu naixement.
Presentació del llibre "Essenis, cristians i càtars", el dilluns 20 de març. Un estudi comparatiu a l’entorn de si els càtars, en la seva metafísica, no s’acostaven molt més al moviment i l’obra de Jesús que no pas els dogmes imposats pel catolicisme.
La session 2023 se desvoloparà lo 26 de mai de 2023 dins diferents centres d’examèn dins las acadèmias de Bordèu, Limòtges, Montpelhièr e Tolosa.
Las inscripcions son dobèrtas fins al 26 de març de 2023.
Us proposem una incursió en el ric patrimoni literari occità del Llemosí: de l’espectacular florida de la Fin’Amors, a mitjan segle XII, en temps de Bernat de Ventadorn, Bertran de Bòrn i Arnaut Danièl, a la imposant cosmogonia poètica i etnogràfica que Marcèla Delpastre bastí tot al llarg de la segona meitat del segle XX.
En JOSEP SERRA i ESTRUCH fou un escriptor, polític i cineasta català. L'any 1985 publicà el llibre "ENTENDRE OCCITÀNIA", mereixedor del Premi REI EN PERE i col·laborà molt activament amb la nostra entitat en la defensa dels lligams entre catalans i occitans.
Amb una gran afluència, ha estat presentat a la seu de la nostra entitat el nou volum de la "HISTÒRIA DE LA CUINA CATALANA I OCCITANA" de l'escriptor i articulista valencià VICENT MARQUÉS i CARBONELL, publicat a EDICIONS SIDILLÀ.
Taller en línia adreçat a aquelles persones que volen practicar i millorar l’expressió oral en occità, tot adquirint més fluïdesa, comprensió i domini de la llengua.
Va dirigit a persones amb
Detalls de l'activitat
Taller en línia adreçat a aquelles persones que volen practicar i millorar l’expressió oral en occità, tot adquirint més fluïdesa, comprensió i domini de la llengua.
Va dirigit a persones amb un bon nivell de la llengua (B1, B2 i C1) que volen o necessiten practicar l’idioma per mantenir el seu nivell, millorar-lo i adquirir més fluïdesa. També és interessant per alumnes que estan realitzant un altre curs de llengua i cultura occitanes i volen practicar de forma més intensiva l’expressió oral.
📌Nivell d’accés recomanat: a partir de l’Intermedi 1
📝 Inscripcions: us podeu inscriure tot fent-nos arribar un e-mail amb les vostres dades (caoc@caoc.cat) i fer el pagament al número de compte ES10 2100-1006-57-0200061117 (CaixaBank).
👉 Descarrega’t el programa del curs.
Hora
Gener 18 (Dimecres) 19:00 - Març 29 (Dimecres) 20:30
Deixa’ns el teu email i rebràs les nostres notícies:
Utilitzem galetes al nostre lloc web per oferir-vos l’experiència més rellevant recordant les vostres preferències i repetides visites. En fer clic a “Accepto les galetes”, accepteu l'ús de TOTES les galetes. Tanmateix, podeu visitar “Configuració de les galetes” per tal d'obtenir un consentiment controlat.
Aquest lloc web utilitza galetes per millorar la vostra experiència mentre navegueu pel lloc web. D'aquestes, les galetes que es classifiquen com a necessàries s'emmagatzemen al vostre navegador, ja que són essencials per al funcionament de les funcionalitats bàsiques del lloc web. També fem servir galetes de tercers que ens ajuden a analitzar i entendre com feu servir aquest lloc web. Aquestes galetes s'emmagatzemaran al vostre navegador només amb el vostre consentiment. També teniu l'opció de desactivar aquestes galetes. Però desactivar algunes d'aquestes galetes pot afectar la vostra experiència de navegació.
Les cookies necessàries són absolutament essencials perquè el lloc web funcioni correctament. Aquestes cookies garanteixen les funcionalitats bàsiques i les característiques de seguretat del lloc web, de forma anònima.
Galeta
Durada
Descripció
cookielawinfo-checkbox-advertisement
1 any
Establida pel connector de consentiment de galetes GDPR, aquesta galeta s'utilitza per registrar el consentiment de l'usuari per a les galetes a la categoria "Publicitat".
cookielawinfo-checkbox-analytics
11 mesos
Aquesta galeta l'estableix el connector de consentiment de galetes de GDPR. La cookie s'utilitza per emmagatzemar el consentiment de l'usuari per a les cookies de la categoria "Analítiques".
cookielawinfo-checkbox-functional
11 mesos
La galeta s'estableix pel consentiment de la cookie del GDPR per registrar el consentiment de l'usuari per a les cookies a la categoria "Funcionals".
cookielawinfo-checkbox-necessary
11 mesos
Aquesta galeta l'estableix el connector de consentiment de galetes de GDPR. Les cookies s'utilitzen per emmagatzemar el consentiment de l'usuari per a les cookies de la categoria "Necessàries".
cookielawinfo-checkbox-others
11 mesos
Aquesta galeta l'estableix el connector de consentiment de galetes de GDPR. La cookie s'utilitza per emmagatzemar el consentiment de l'usuari per a les cookies de la categoria "Altres".
cookielawinfo-checkbox-performance
11 mesos
Aquesta galeta l'estableix el connector de consentiment de galetes de GDPR. La cookie s'utilitza per emmagatzemar el consentiment de l'usuari per a les cookies de la categoria "Rendiment".
CookieLawInfoConsent
1 any
Enregistra l'estat del botó predeterminat de la categoria corresponent i l'estat de CCPA. Funciona només en coordinació amb la galeta principal.
viewed_cookie_policy
11 mesos
La galeta la configura el connector de consentiment de galetes GDPR i s'utilitza per emmagatzemar si l'usuari ha consentit o no l'ús de galetes. No emmagatzema cap dada personal.
_GRECAPTCHA
5 mesos 27 dies
Aquesta galeta la configura el servei de recaptcha de Google per identificar robots per protegir el lloc web d'atacs maliciosos de correu brossa.
Les galetes funcionals ajuden a realitzar determinades funcionalitats, com ara compartir el contingut del lloc web a plataformes de xarxes socials, recopilar comentaris i altres funcions de tercers.
Galeta
Durada
Descripció
sb
2 anys
Aquesta galeta és utilitzada per Facebook per controlar les seves funcionalitats, recopilar la configuració d'idioma i compartir pàgines.
Les galetes de rendiment s'utilitzen per entendre i analitzar els índexs clau de rendiment del lloc web que ajuden a oferir una millor experiència d'usuari per als visitants.
Les galetes analítiques s'utilitzen per entendre com interactuen els visitants amb el lloc web. Aquestes cookies ajuden a proporcionar informació sobre mètriques de nombre de visitants, percentatge de rebots, font de trànsit, etc.
Galeta
Durada
Descripció
_ga
2 anys
La galeta _ga, instal·lada per Google Analytics, calcula les dades de visitants, sessions i campanyes i també fa un seguiment de l'ús del lloc per a l'informe d'anàlisi del lloc. La galeta emmagatzema informació de forma anònima i assigna un número generat aleatòriament per reconèixer els visitants únics.
_gat_gtag_UA_30284735_1
1 minut
Definit per Google per distingir els usuaris.
_gid
1 dia
Instal·lada per Google Analytics, la galeta _gid emmagatzema informació sobre com els visitants utilitzen un lloc web, alhora que crea un informe analític del rendiment del lloc web. Algunes de les dades que es recullen inclouen el nombre de visitants, la seva font i les pàgines que visiten de manera anònima.
Les galetes de publicitat s'utilitzen per oferir als visitants anuncis i campanyes de màrqueting rellevants. Aquestes galetes fan un seguiment dels visitants als llocs web i recullen informació per oferir anuncis personalitzats.
Galeta
Durada
Descripció
fr
3 mesos
Facebook estableix aquesta galeta per mostrar anuncis rellevants als usuaris mitjançant el seguiment del comportament dels usuaris a través del web, en llocs que tenen píxel de Facebook o connector social de Facebook.
Altres galetes no categoritzades són aquelles que s'estan analitzant i encara no s'han classificat en una categoria.
Galeta
Durada
Descripció
bp-activity-oldestpage
sessió
Aquesta galeta l'estableix el proveïdor Buddy Press. Aquesta cookie s'utilitza per emmagatzemar la informació quan es navega per les pàgines. Ajuda a proporcionar un "botó de càrrega més".