Lo monde occitan en dòl

5 febrer 2015
Marcèu Esquieu a l’EOE 2011

Aquests primers dies de l’any ens hem sentit doblement trasbalsats per la mort de dues personalitats irreemplaçables en el món de la cultura occitana: Marcèu Esquieu i Ives Roqueta.

Marcèu Esquieu va néixer l’any 1931 a Nadalia. Va ser professor de lletres clàssiques i d’occità a Vilanòva d’Òlt; fou un dels fundadors de l’Escòla Occitana d’Estiu a Vilanòva d’Òlt l’any 1973 juntament amb Joan Rigosta i Cristian Rapin; va crear un centre cultural occità a l’escola de la localitat de Picapol; escriptor i contaire, també va treballar al teatre i a la televisió. Té nombroses obres publicades: teatre, prosa, poesia, contes. Gràcies a tots els anys que el CAOC ha assistit a l’Escòla Occitana d’Estiu hem mantingut amb Esquieu una intensa relació d’amistat.

Ives Roqueta, nascut a Seta l’any 1936, fou un activista del moviment polític i cultural occità; l’any 1969 va fundar la discogràfica Ventadorm dedicada a la cançó occitana; va constituir el Centre Internacional de Documentació occitana la’ny 1974, avui Centre Interegional de desenvolupament de l’occità situat a Besiers; va crear una de les primeres calandretas, escoles bilingües francès occità; durant els anys 70 va participar en la lluita dels pagesos del Larzac i en el moviment dels vinyataires del Llenguadoc. És un dels escriptors més creatius de la seva generació amb més de quaranta obres publicades: prosa, poesia, assaig, teatre, traduccions… Fins fa poc escrivia setmanalment una columna a la Dépêche du Midi amb el títol “accent d’Oc”.

L’occitanisme no hauria estat el mateix sense ells. Continuarem treballant per ajudar a mantenir el foc que ells van avivar.

Alguns lligams relacionats: