Clam per la llibertat al Port de Salau

6 agost 2018

DSC_0028El Cercle d’Agermanament Occitano-Català (CAOC) organitza, des de fa 31 edicions, la  Pujada al Port de Salau, la qual s’ha anat convertint en un esdeveniment de referència de l’estiu pirinenc.

La Pujada al Port, a 2.010 metres d’altitud és una aplec occitano-català que es fa cada primer diumenge d’agost. És un acte lúdico-reivindicatiu que destaca els lligams que uneixen occitans i catalans amb el Pirineu com a punt d’unió.

S’hi puja des dels dos vessants de la muntanya: pel costat català a través del Pallars Sobirà, i pel costat occità des de l’Arieja.

Aquest any la Pujada al Port de Salau s’ha celebrat amb el següent programa:

Els primers catalans i occitans han arribat a dalt del port cap a les deu del matí. Fins a les 12 ha anat arribant gent.

Al migdia ha començat la part més institucional de l’acte amb la hissada de les banderes catalana i occitana, i el cant dels himnes occità i català. Tot seguit els organitzadors i personalitats polítiques i socials han fet els respectius parlaments. Han parlat els iniciadors de la pujada, les entitats organitzadores, el P.N. de l’Alt Pirineu, diversos alcaldes de pobles dels Pirineus i un representant de l’ANC.

Aquesta pujada ha tingut molt present i s’ha posat en relleu en tots els parlaments la situació de manca de llibertat a Catalunya, la presó i l’exili al qual están sotmesos diversos polítics i activistes catalans, tot fent una crida a la llibertat i a la democràcia. També s’ha fet palès el 15 aniversari del Parc Natural de l’Alt Pirineu i s’ha anunciat la creació de la marca Parc Pirinenc de les Tres Nacions.

Un cop acabats els parlaments, s’ha fet la tradicional foto de família.

Llavors ha arribat un dels moments més esperats del dia: el repartiment per a tothom de formatge occità i de vi català i d’altres menges típiques.

Després de dinar hem gaudit de música, danses i cançons tradicionals del Pirineu, a càrrec de diversos músics occitans i catalans com ara el grup català Semproniana.

Abans de marxar s’han entonat himnes i cants tradicionals, i finalment s’ha cantat el Cant dels adéus.

S’han fet fotografies de conjunt com a record de la Pujada i cap a quarts de tres de la tarda, ha començat el descens, cadascú pel seu costat.

Enguany ha fet bon temps, s’han pogut celebrar tots els actes amb normalitat,  l’assistència ha estat molt nombrosa, d’unes 600 persones.

X