Conferència “Era Acadèmia Aranesa dera lengua occitana: passat, present e futur dera normativa”

19 maig 2022

Dins del cicle MAIG ARANÈS organitzat pels Serveis Lingüístics de la Universitat de Barcelona, s’ha impartit avui, 18 de maig de 2022, la conferència “ERA ACADÈMIA ARANESA DERA LENGUA OCCITANA: PASSAT, PRESENT E FUTUR DERA NORMATIVA” per part del Sr Jusèp-Loís Sans-Socasau, president de l’Institut d’Estudis Aranesi – Acadèmia dera lengua occitana.

Durant la seva exposició, ha recordat els diversos capítols del procés de normativització de la llengua occitana, i en especial de la modalitat aranesa. Des de l’època dels trobadors amb les primeres gramàtiques, passant per l’etapa del Felibrisme amb en Frederic Mistral i els altres intel·lectuals, la creació de l’Escola dels Pirineus, la Gramàtica de Loís Alibert i la creació de l’Insitut d’Estudis Occitans (IEO).

No mancaren referències a les divergències entre els defensors de l’anomenada “ortografia mistralenca” i l'”ortografia clàssica” basada en els poemes dels trobadors. O la voluntat d’alguns sectors de convergir les ortografies i gramàtiques catalana i occitana, amb l’objectiu de crear un únic tronc lingüístic catalano-occità.

Respecte de l’Aran, fou recordada la importància de les primeres normes ortogràfiques de l’any 1983, que possibilitaren l’accés de la llengua al sistema educatiu i l’administració pública, el reconeixement de l’oficialitat a l’Aran l’any 1990, la declaració de llengua oficial a Catalunya l’any 2006, la promulgació de la Llei Catalana de l’Occità l’any 2010 i la creació de l’Acadèmia de la Llengua Occitana (reconeguda com a acadèmia l’any 2014, encara que creada anteriorment).

En Jusèp-Loís Sans Socasau recordà la importància de què la llengua és viva i ha de mantenir-se unida al gran bloc de la llengua occitana. Tot en el marc de la presentació d’una nova edició del DICIONARI ARANÈS CATALÀ.

18 de maig de 2022

X