Conversem amb Núria Comas Fornaguera

Des de fa uns mesos, la Núria Comas és la nova presidenta de la nostra associació. Amb ella també s’ha produït una renovació dels membres de la Junta. Parlem amb ella per a valorar les iniciatives i els projectes que es desenvoluparan sota el seu mandat.

Redacció.- Com conegueres Occitània? I el CAOC?

Doncs, fa ja uns quants anys! No recordo quan es va fer sòcia la meva mare, crec que el 1980 i no sé ben bé com hi va entrar en contacte. Havíem ja anat al Nord de Catalunya arran del treball temporer del meu germà en la fruita i la vinya i visitat a Occitània els castells “càtars”. Suposo que devia ser a partir d’aquí. Ella estava sempre al dia amb aquestes coses: ja érem de l’Òmnium, de l’Assemblea de Catalunya, de la UEC, del CEC, havia anat a la Universitat Catalana d’Estiu, participat en la Marxa de la Llibertat i una cosa porta a l’altra. De fet, la sòcia era ella però jo l’acompanyava per tot arreu: quan no vam poder fer les sortides amb autocar, doncs amb el cotxe particular! Anàvem al CAOC i a l’IPECC. I de seguida ens vam apreciar molt amb l’Enric Garriga Trullols: érem la mare i la filla de Badalona.

Redacció.- En aquest any 2020 s’han encetat noves iniciatives que se sumen a les activitats habituals del CAOC.

Sí, cal anar buscar sempre al·licients nous que facin que una entitat estigui viva i s’adeqüi als temps! Amb l’excusa de l’any Bodon, aquest any hem convocat el Primer concurs literari en occità: Concurs de Relats breus «Enric Garriga Trullols». Estem molt contents de la resposta que ha tingut; han arribat relats de Catalunya i d’Occitània i el jurat ja està deliberant per donar el veredicte passat Setmana Santa.

També tenim previst donar a conèixer més la persona i l’obra de l’escriptor occità Joan Bodon, ara que es celebra el centenari del seu naixement, a partir de xerrades i una taula rodona entre diferents especialistes de la seva obra; ja veurem però els terminis en què ho puguem fer: la situació de confinament no ens ha ajudat gaire però ho tirem endavant.

Tenim el projecte d’iniciar un grup coral que pugui preservar les cançons tradicionals catalanes i occitanes i portar-les arreu on es facin actes sigui a Catalunya o a Occitània; tenir més presència d’una manera lúdica. A Occitània són molt amants de la música i el cant tradicional i a qualsevol reunió comparteixen cants; aquí s’ha perdut una mica: o cantes en una coral o no es canta! Estem pendents d’un local adient i ens hem emparaulat amb un director.

Altres projectes: Oferir un Club de lectura mensual en occità. I oferir el local com a lloc de consulta de revistes occitanes que ens arriben: poder compartir la lectura i intercanviar opinions sobre els articles és una bona manera d’aprendre i practicar l’idioma.

Això, a part de les activitats que fem cada any i que continuem: tallers de danses, presentacions de llibres, conferències sobre temes d’actualitat, visites a Barcelona en occità…

Per seguir llegint l’entrevista clica aquí.

Francesc Sangar. CAOC.