Dictada Occitana 2019

28 gener 2019

Dissabte 26 de genièr de 2019 s’es debanada a Barcelona la XXII DICTADA OCCITANA, dins la sala de conferéncias del Departament de la Cultura de la Generalitat de Catalonha (Rambla de Santa Mònica, 8). A balhat la planvenguda a totes la Directora General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, Ester Franquesa e la presidenta del CAOC, Núria Ontiveros.

I an participat mai de ueitanta (86) personas.

Pendent la Dictada Occitana (2019).

Òm ausiguèt d’en primièr un messatge e una salutacion de Bernat Vernhièras, professor d’occitan, seguida de la lectura de la dictada pel professor Vernhièras. És alara que comencèt lo concors, amb doas lecturas del tèxt de la Dictada faitas pels professors d’occitan del CAOC Jaume Figueras e Thiago Mòri.

Aquesta DICTADA OCCITANA foguèt presidida per la Directora de Politica Lingüistica, Ester Franquesa. Tanben, demèst los participants a la Dictada en Barcelona i èra Xavier Moral, lo responsable d’afars occitans de la Generalitat de Catalonha.

La Dictada finida, una jurada compausada pels professors e pels ensenhaires d’occitan faguèt la correccion dels trabalhs dels participants. Après la Dictada, los participants poguèron gaudir d’un vespralh. A la seguida, danças e aprèp un concèrt a 17 oras amb lo grop de musica occitana Mirabèl.

Concèrt del grop de musica occitana Mirabèl.

Fin finala, arribèt lo moment de conéisser los ganhants d’ongan. Los representants de la jurada legiguèron los noms dels diferents premiats, que son:

ADULTES

Primièr prèmi: Xavier Rebled

Segond prèmi: David Ferré

Tresen prèmi: Joan Calsapeu

DRÒLLES

Primièr prèmi: Mariona Calsapeu

Segond prèmi: Júlia Cuenca

PROFESSIONAL

Primièr prèmi: Ferran Hidalgo

Lo primièr classificat adult ganhèt, en mai dels prèmis balhats a aquel moment, una borsa per assistir a l’EOE ongan, e los altres classificats del concors aguèron de prèmis especials.

Primièr prèmi categoria adultes (2019).

An collaborat a aquela edicion de la Dictada Occitana los Departaments d’Ensenhament e de Politica Lingüistica de la Generalitat de Catalonha, Ara Llibres, Associació Llengua Nacional, Betevé, Casa Graupera, Ca-ves Raventós Rosell, CNL Barcelona-Gràcia, Edicions Sidillà, Éditions des Régio-nalismes, Editions Trabucaire, Editorial Barcanova, Espai Vilaweb, Fent País Cooperativa, Fundació Enciclopèdia Catalana, Grup62, La Vanguardia, Letras d’òc, Macarel, Òmnium Cultural, Pagès Editors, Per Noste Edicions, Plataforma per la Llengua, Publicacions Abadia de Montserrat, Productes de la Terra, Sàpiens Publicacions.

X