Curs de Novel·la històrica en occità

En paral·lel a una tradició historiogràfica militant que, d’ençà de mitjan segle XIX, no ha deixat de mitificar determinats episodis del passat en què els occitans haurien lluitat per preservar la seva llibertat, dels càtars al maquis, tot passant per les guerres de religió, les revoltes antifiscals, els camisards o les lluites socials, la literatura occitana no ha renunciat tampoc a fer-se seu el gènere de la novel·la històrica.

Així, d’entre la cinquantena llarga de novel·les i reculls de narrativa breu que podem adscriure a aquest gènere —de vegades a cavall del fulletó i la literatura d’aventures— comptem amb alguns dels títols més destacats de l’obra de Robèrt Lafont, Joan Bodon, Ives Roqueta o Max Roqueta, que fan del passat una talaia per considerar el moment present, amb tot el que té de contradictori i desconcertant, al costat d’una àmplia nòmina d’autors com Fèlix Gras, Enrieta Dibon, Marius Jouveau, Loís Delluc, Gui Vialà, Ferran Delèris, Joan Pèire Tennevin, Glaudi Barsòtti, Rotland Berland, Jan Ganhaire, Sèrgi Viaule, Rotland Pecout, Romièg Jumeù o Joan Loís Lavit…, que de ben segur fan molt més que il·lustrar el passat.

Us convidem a endinsar-vos, doncs, pels camins d’aquest gènere popular, en la tossuda voluntat de sobreviure d’una occitanitat resistent.

Jaume Figueras Trull (Professor del taller).

Programa / Temari del curs.

*Es tracta d’un curs que consta de dues parts (independents atès que cada sessió treballa uns autors i obres concretes). La segona part del curs es realitzarà durant el mes maig/juny.

X