Quarta sessió del Cicle sobre catarisme

7 abril 2021

Aquest passat dijous 18 de març s’ha celebrat a Barcelona la quarta sessió del cicle de conferències del Catarisme que han organitzat a la Llibreria Alibri els Amics dels Càtars amb la col·laboració de diverses entitats com el Cercle d’Agermanament Occitano-Català, Camins dels Càtars, el Centre d’Estudis Càtars de Barcelona, l’Associació El Món Medieval, Ilercavona Terra Nostra, L’Espiral i el Fòrum Cultural Odissea.

En aquesta quarta sessió, l’escriptor sobre temàtica religiosa Bartolomé Bioque i en Jaume Cluet, director de l’agència de viatges culturals KULTURALIA i gran investigador sobre el Catarisme, exposaren sota el títol “Llegendes i mites del Catarisme”. En Bartolomé Bioque explicà les connexions entre el Catarisme i diverses filosofies i relegions anteriors que havien influenciat els dogmes de la fe dels Bons Homes, i algunes llegendes relacionades amb la seva vida quotidiana, les seves creences i el simbolisme, que podem trobar a Montsegur o a les “spoulgas” (les coves) del Sabartès.

En Jaume Cluet analitzà el simbolisme del castell de Montsegur i possibles teories sobre la seva construcció i el seu objectiu, contrastant amb la teoria oficial sobre una reconstrucció posterior a la caiguda del castell l’any 1244. Sobre el castell de Montsegur, encara tenim moltes descobertes pendents de trobar.

El proper dijous dia 25 se celebrarà la cinquena i última sessió d’aquest cicle.

Conferència “Llegendes i mites del Catarisme”, Jaume Cluet

“De l’enigma de Montsegur al misteri del tresor càtar”, Bartolomé Bioque

X