Tercera sessió del Cicle sobre Catarisme

17 març 2021

Aquest passat dijous 11 de març s’ha celebrat a Barcelona la tercera sessió del cicle de conferències del Catarisme que han organitzat a la Llibreria Alibri els Amics dels Càtars amb la col·laboració de diverses entitats com el Cercle d’Agermanament Occitano-Català, Camins dels Càtars, el Centre d’Estudis Càtars de Barcelona, l’Associació El Món Medieval, Ilercavona Terra Nostra, L’Espiral i el Fòrum Cultural Odissea.

En aquesta tercera sessió, en Jordi Bibià, escriptor d’obres com “Els nostres càtars, Càtars a la Corona d’Aragó”, director de Septimània Edicions i coordinador d’Amics dels Càtars, exposà sota el títol “La revalorització de la femineïtat” la importància de què gaudiren les dones en la civilització occitana, on trobadors i càtars estaven bastint una nova societat, amb les seves creacions literàries els primers i la seva ideologia els segons. Dones importants com Aliènor d’Aquitània o Esclarmonda de Foix marcaren la història occitana, però el resultat de la Croada contar els Albigesos relegà novament la dona a un paper secundari.

La segona conferència, amb el títol “Episodis històrics dels Càtars a Catalunya”, fou impartida des de La Seu d’Urgell per en Carles Gascon, doctor en Història per la UNED, que ha escrit diversos treballs sobre el catarisme d’una gran qualitat, com “Càtars al Pirineu català” i interessants investigacions sobre la història de l’Alt Urgell i el comtat urgellenc. En aquesta ocasió, fou repassada la presència dels Bons Homes a Catalunya, i la creació de les comunitats càtares al sud dels Pirineus, sobretot després de l’inici de la Croada i la repressió, com la comunitat on visqué en Guilhèm de Belibasta.

El proper dijous dia 18 se celebrarà la quarta sessió d’aquest cicle.

Carles Gascon en pantalla durant la seva conferència.
Jordi Bibià i José Luís Soler durant la conferència “La revalorització de la femineïtat”.
Conferència “Episodis històrics dels càtars a Catalunya” a càrrec de Carles Gacón, Doctor en Història per la UNED i escriptor.
Conferència “La revoalorització de la feminitat” a càrrec de Jordi Bibià, director de Septimània Edicions i coordinador dels Amics dels Càtars.
X