Una interessant Jornada sobre Catarisme a Creixell
La difusió de la memòria històrica sobre el Catarisme continua al nostre país. Aquest passat dissabte a Creixell (Tarragonès), al Centre de Cultura Cal Caballer i sota el títol “Rere les petjades dels Camins Càtars per Creixell” es desenvolupà una interessant jornada cultural, que tingué com a eix central el campanar de l’església de la vila, creat l’any 1917 pel gran arquitecte Josep Maria Jujol, i que incorpora una simbologia occitana molt peculiar.
Primerament en José Luís Soler, coordinador del Projecte europeu CAMINS DELS CÀTARS, explicà breument les rutes que seguiren els Bons Homes i les Bones Dones, fugint de les persecucions de la Croada durant la recerca d’un nou lloc on poder viure, i arribaren a la Catalunya Nova i el nord del País Valencià. Aquestes petjades a les comarques del Camp de Tarragona foren ampliades per l’Eduard Berga, que dirigeix el CENTRE D’ESTUDIS CÀTARS a Barcelona.
Posteriorment la cantant i arquitecta Mònica Sans explicà les descobertes que ha trobat investigant el simbolisme del campanar dissenyat per l’arquitecte modernista Josep Maria Jujol, on podem trobar una bandera occitana i un lleó esporuguit. Quina relació tenia en Jujol amb Occitània? Potser amb el Catarisme? Què pretenia en Jujol fer-nos saber amb aquesta peculiar estructura?
Per la tarda, la poetessa Conxita Jiménez recità alguns dels seus excel·lents poemes dedicats a Occitània, i en especial a la persecució contra els Càtars i la seva fugida a través de les terres catalanes. I fou exhibit el film “BOGRE. LA GRAN HERETGIA EUROPEA” del director Fredo Valla, que mostra les petjades dels Càtars i els Bogomils.
Un concert de la Mònica Sans amb el grup MONNIE & THE AWESOME BOYS interpretà diverses cançons al vespre, entre elles “The Catar man”, inspirada també en el moviment dels Bons Homes i les Bones Dones.
Però naturalment, el millor és que visiteu Creixell i observeu aquesta meravella de campanar i església.
Francesc Sangar.