Mai d’una seissantena de personas participan a Barcelona a la Dictada Occitana

5 febrer 2015
Dictada occitana 2014_A.Benito
Los classificats e la jurada de la Dictada 2014.

Dissabte 25 de genièr de 2014 s’es debanada a Barcelona la XVII DICTADA OCCITANA, a la sala de conferéncias del Departament de la Cultura de la Generalitat de Catalonha (Rambla de Santa Mònica, 8).

Aquesta DICTADA OCCITANA es estada presidida pel responsable d’afars occitans a la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, sénher Xavier Moral. I an participat mai d’una seissantena de personas que d’unas èran vengudas de Gasconha e Lemonsin. Òm ausiguèt d’en primièr un messatge e una salutacion de Bernat Vernhièras, professor d’occitan,  e de sos escolans, que participavan a la dictada de la vila de Castras. E apuèi, se faguèt la primièra lectura del tèxt de la Dictada d’ongan.

És alara que comencèt lo concors, amb doas lecturas del tèxt de la Dictada, lecturas faitas pels professors catalans d’occitan Raquel Olivella e Jaume Figueras.

La Dictada finida, una jurada compausada pels professors e pels ensenhaires d’occitan faguèt la correccion dels trabalhs dels participants. Après la Dictada, los participants  poguèron gaudir d’un vespralh. A la seguida, i aguèt l’intervencion del grop de musica tradicionala occitana Fonèsia amb la soprano Mireia Latorre e lo musician Peter Krivda.

Fin finala, arribèt lo moment de conéisser los ganhants d’ongan. Doas representantas de la jurada, Raquel Olivella e Meritxell Pueyo, legiguèron los noms dels diferents premiats, dins las categorias de joves e d’adultes, que son:

JOVES

Primièr prèmi: Julien Konopnucki

Segond prèmi: Carles Pino

 ADULTES

Primièr prèmi: Pere Jiménez

Segond prèmi: Nicolas Deux

ENFANTS

Primièr prèmi: Àlex Benito

Segond prèmi: Laia Benito

Los primièrs ganhants de cada categoria ganhèron, en mai dels prèmis balhats a aquel moment, una borsa per assistir a l’EOE ongan, e los altres classificats del concors aguèron de prèmis especials.

An collaborat a aquela edicion de la Dictada Occitana los Departaments d’Ensenhament e de Politica Lingüistica de la Generalitat de Catalonha, Pagès Editors, Diari Ara, La Vanguardia, Gran Enciclopèdia Catalana, Publicacions de l’Abadia de Montserrat, Ara Llibres,  Sàpiens, La Setmana, Plataforma per la Llengua, Associació Conèixer Catalunya (ACCAT), Òmnium Cultural , CNPL Gràcia, Moritz.

Qualques imatges de la Dictada:

[mudslide:picasa,0,caoc.cat,5973979583753968961]