Segona sessió del cicle sobre Catarisme

17 març 2021

Aquest passat dijous 4 de març s’ha celebrat a Barcelona la segona sessió del cicle de conferències del Catarisme que han organitzat a la Llibreria Alibri els Amics dels Càtars amb la col·laboració de diverses entitats com el Cercle d’Agermanament Occitano-Català, Camins dels Càtars, el Centre d’Estudis Càtars de Barcelona, l’Associació El Món Medieval, Ilercavona Terra Nostra, L’Espiral i el Fòrum Cultural Odissea.

En aquesta segona sessió, en Sergi Grau, Doctor en Filosofia i escriptor de llibres sobre el Catarisme com “La invenció dels càtars”, “Cátaros e inquisición en los reinos hispánicos” o “L’herètica pravitat a la Corona d’Aragó”, exposà sota el títol “Episodis de la Croada albigesa” alguns dels esdeveniments més importants de la Croada contra els Bons Homes, que fou desenvolupada en diferents etapes des de l’any 1209 fins a 1256. Finalment parlà sobre els anomenats “castells càtars”, que realment no eren càtars, i sobre com copsar l’esperit de la vida habitual dels Bons Homes en alguns d’ells, com Niòrt de Saut o Usson (So).

La segona conferència, amb el títol “L’espiritualitat en el catarisme”, fou impartida per l’Eduard Berga, escriptor i director del Centre d’Estudis Càtars de Barcelona. La seva conferència tractà sobre les creences i els dogmes dels Bons Homes, un aspecte que habitualment ha estat eclipsat per altres aspectes com les persecucions o el sorgiment de les primeres comunitats. Tota una reflexió de filosofia i de religiositat molt interessant, que recordava la interpretació que els Bons Homes realitzaren sobre els Evangelis i els ensenyaments cristians.

El proper dijous dia 11 se celebrarà la tercera sessió d’aquest cicle.

Conferència a la Llibreria Alibri de Barcelona.
Conferència a la Llibreria Alibri.
Eduard Berga i Sergi Grau.
Conferència “Episodis de la croada Albigesa” a càrrec de Sergi Grau, doctor en Filosofia i llicenciat en Història.
Conferència “L’espiritualitat en el catarisme” a càrrec d’Eduard Berga, escriptor i director del Centre d’Estudis Càtars.
X