Novetats editorials i d’altres recomanacions per aquest Sant Jordi

Si esteu interessats en algun exemplar us preguem posar-vos en contacte amb nosaltres :  caoc@caoc.cat / 93 284 36 34.

📚 Gramatica occitana. Segonda edicion. Jacme Taupiac. 2021. IEO Antonin Perbòsc. 19€

Ha estat un dels caps de l’Institut d’Estudis Occitans (IEO), a més d’un dels modernitzadors de la Gramatica Occitana de Loís Alibèrt alhora que conegut esperantista. També és membre del Consell Lingüístic del Congrès Permanent de la Lenga Occitana.

Es estat un dels caps de l’Institut d’Estudis Occitans (IEO), en mai d’un dels modernitzadors de la Gramatica Occitana de Loís Alibèrt a l’encòp que conegut esperantista. Es tanben membre del Conselh Lingüistic del Congrès Permanent de la Lenga Occitana.

📚 Gramatica de l’occitan estandard. Jos la direccion de Florian Vernet. 2020. Collègi d’Occitània. 12€

La Gramatica de l’occitan estandard se situa dins la continuïtat d’aquell treball fundador de reflexió sobre la llengua occitana. Pel seu caràcter sintètic i l’atenció portada a la seva presentació, per la claror de les seves formulacions, per la precisió dels seus exemples, convindrà perfectament tant a les persones qui aborden l’estudi de la llengua com a les més confirmades, tant als adults com als més joves.

La Gramatica de l’occitan estandard se situa dins la continuitat d’aquel trabalh fondador de reflexion sus la lenga occitana. Per son caractèr sintetic e l’atencion portada a sa presentacion, a la claror de sas formulacions, a la precision de sos exemples, convendrà perfèctament a las personas abordant l’estudi de la lenga coma a las mai confirmats, als adults coma als mai jovents.

📚 La Legenda de Sleepy Hollow – Lo cavalièr sens cap. Washington Irving. 2021. IEO Edicions. 12€

Traducció occitana de l’anglès de Pèire Beziat. Colleccion Flor Envèrsa, IEO edicions.

A la vall adormida de Sleepy Hollow, el temps sembla com aturat, però la traça del cavaller sense cap, que trepitja la vall des de la guerra d’independència, vigila.

Dins la val endormida de Sleepy Hollow, lo temps sembla coma arrestat, mas lo trèu del cavalièr sens cap, que trèva la val dempuèi la guèrra d’independéncia, fa lo gach.

📚 Els cosins del català. Carles Castellanos. 2019. Voliana Edicions. 17€

Els cosins del Català ens presenta, d’una manera molt clara i sintètica, la realitat d’unes llengües molt pròximes a la nostra, però que fins ara ens havien estat massa desconegudes. Ens parla de l’occità (del general i de l’aranès) i també del aragonès benasquès del Pirineu ribagorçà, ben pròxim.  Ens permet, a més, de conèixer una de les llengües de l’àrea de Suïssa, Savoia, Aosta… com és l’arpità i ens acosta al coneixement del piemontès i del furlà, llengües arrecerades al peu dels Alps.

Los cosins del Catalan nos presenta, d’una manièra fòrça clara e sintetica, la realitat d’unas lengas fòrça sarradas a la nòstra, mas que nos èran estadas fins ara tròp desconegudas. Nos parla de l’occitan (del general e de l’aranés) e tanben de l’aragonés benasqués del Pirenèu ribagorçan, plan prèp. Nos permet, de mai, de conéisser una de las lengas de l’airal de Soïssa, Savòia, Aosta… cossí es l’arpitan e nos sarra a la coneissença del piemontés e del furlan, lengas arreceradas al pè dels Alps.

📚 Paraulas de hemnas. Kamakine, P. 2020. Reclams. 18€

Llibre bilingüe que recull poemes de 36 poetesses i cantaires occitanes contemporànies, de totes les regions d’Occitània: Auvernha, Gasconha, Lengadòc, Lemosin, Provença, Valadas Occitanas.

Qu’ei un libe bilingüe qui presenta poèmas de 36 poetessas e cançonairas d’òc, contemporanèas, de tots los parçans occitans: Auvernha, Gasconha, Lengadòc, Lemosin, Provença, Valadas Occitanas.

📚 Un dimenge d’estiva e d’autres racontes. VVAA. 2020. CAOC. 7,00€

Al desembre de 2020 va sortir el llibre Un diumenge d’estiva e d’autres racontes.

Recull dels textos premiats i finalistes del I Concurs de racontes brèus en occitan Enric Garriga Trullols.

Sortiguèt en desembre de 2020 lo libre Un dimenge d’estiva e d’autres racontes.

Recampa los tèxtes premiats e finalistas del “I Concors de racontes brèus en occitan Enric Garriga Trullols”.

📚 La crisi catalana (version occitana). Carles Puigdemont. 2019. Vent Terral. 14,00€

La crisi catalana

Carles Puigdemont: “La crisi catalana és una crisi europea i no només espanyola. Posa la Unió Europea a prova i l’obliga a demostrar si està disposada a situar els interessos dels ciutadans per damunt dels d’alguns estats membres”.

Carles Puigdemont: “La crisi catalana es una crisi europèa e non solament espanhòla. Met l’Union Europèa a pròva e l’obliga a demostrar s’es dispausada a situar los interèsses dels ciutadans per dessús dels de qualques estats membres”.

📚 Parladissas animalas. Gèli Combas. 2021. Lo Grelh Roergàs. 15€

Dins Parladissas animalas, Gèli Combas continua el camí obert pel seu oncle Loís Combas (aliàs Cantalausa, 1925-2006). Són trenta-sis bèsties qui ens descriuen com són, com neixen, on viuen, què mengen, llurs costums, llur vida sencera… que compartim de debò amb elles, dins l’aigua, a l’aire, sobre terra i, fins i tot, sota terra.

Dins Parladissas animalas, Gèli Combas contunha dins la dralha dubèrta per son oncle Loís Combas (aliàs Cantalausa, 1925-2006). Son trenta sièis bèstias que nos descrivon cossí son, cossí naisson, ont vivon, çò que manjan, lors costumas, lor vida entièira… que partejam vertadièirament amb elas, dins l’aiga, dins l’aire, sus tèrra e quitament jos tèrra.

📚 A nòstre biais. Manual vivaro-alpenc. Gérard Ligozat. 2020. Yoran Embanner. 12€

Un mètode clàssic per aprendre l’occità tal com és parlat als Alps del Sud, Ardecha, Droma i tres valls piemonteses, amb lliçons, pronunciació, vocabulari, gramàtica i sintaxi. Es proposen també exercicis per comprovar l’aquisicion dels aprenentatges.

Un metòde classic per aprene l’occitan tal qu’es parlat dins los Alps del Sud, Ardecha, Droma e tres valadas piemontesas, amb leiçons, prononciacion, vocabulari, gramatica e sintaxi. D’exercicis son tanben perpausats per verificar l’aquisision dels aprendissatges.

📚 Cronicas de camparièrs. Quim Candèrs. 2020. Lo Grelh Roergàs. 10,00€

A poc a poc, la televisió començava a cavar el seu forat, un forat que, amb el temps i la multiplicació de les pantalles, esdevindria aquest Padirac on ens veiem gairebé tots encafornats com dins la cova de Plató. Panem et circenses, que deien els antics.

Pauc a cha pauc, la television començava de cavar son trauc, un trauc qu’amb lo temps e la multiplicacion dels ecrans vendriá aqueste Padirac ont nos vesèm gaireben totes encafornats coma dins la cauna de Platon. Panem et circenses, que disián los ancians.

📚 Ceseta. Emili Povilhon. 2020. Lo Grelh Roergàs. 12,00€

Per primera vegada, com molt nois i noies ho van fer abans d’ella, Ceseta, una pastora de setze anys, deixarà la seva família i la seva cara muntanya del Segalar, a Roergue, per anar-se a llogar dins una granja del Causse. Quan arriba a casa dels seus nous mestres fa amistat amb en Jòrdi, el llaurador. De pressa, l’amistat esdevé amor. En Jòrdi trontolla: escoltarà els sentiments que experimenta per Ceseta, sempre present dins el seu esperit o cedirà al seu somni ambiciós de ser un dia el pagès de la rica i gran granja, casant-se amb Rosil, l’hereva?

Pel primièr còp, coma fòrça dròlles e dròllas o an fach abans ela, Ceseta, pastorèla de setze ans, va daissar sa familha e sa cara montanha del Segalar, dins Roergue, per s’anar logar dins una bòria del Causse. Quand arriba en cò dels seus mèstres novèls, s’amistança amb Jòrdi, lo boièr. Lèu, l’amistat ven amor. Jòrdi trantalha: escotarà los sentiments qu’espròva per Ceseta, de longa preséncia dins son esperit o cedirà a son pantais ambiciós d’èsser un jorn lo pagés de la rica e granda bòria, en se maridant amb Rosil, l’eretièira?

📚 TeatreMax Roqueta. 27,00€

Max Roqueta

L’edició de cinc peces de teatre de Max Roqueta permetrà als enamorats de la literatura occitana de llegir una part essencial de la seva obra. De la pastoral humanista (La pastorala dels volurs) als jocs de l’amor i de la vida dins la República de Venècia (La podra d’embòrnia), dels cants de reis i de trobadors dins un oratorio que espera encara el creador de la seva música (Canta-Loba) a una fantasia poètica i màgica, batalla entre poder i amor (La ròsa bengalina), fins a una reflexió sobre els camins de l’existència (La gruma e la Sau), descobrim tota la diversitat del seu teatre.

L’edicion de cinc pèças de teatre de Max Roqueta permetrà als amadors de la literatura occitana de legir una part essenciala de son òbra. De la pastorala umanista (La pastorala dels volurs) als jòcs de l’amor e de la vida dins la Republica de Venècia (La podra d’embòrnia), dels cants de reis e de trobadors dins un oratorio qu’espèra encara lo creador de sa musica (Canta-Loba) a una fantasiá poetica e magica, batèsta entre poder e amor (La ròsa bengalina), fins a una reflexion suls camins de l’existéncia (La gruma e la sau), descobrissèm tota la diversitat de son teatre.

🌹📚 Molt Bon Sant Jordi!  Bona Sant Jòrdi!

Antonio Molexón Domínguez

X