L’occità a Catalunya: anàlisi dels 10 anys d’oficialitat i perspectives de futur

1 Febrer 2017

programa_acte_deu_anys (1)“L’occità, llengua oficial de la nova República Confederal”

  • El CAOC presenta en societat l’informe d’anàlisi dels 10 anys d’oficialitat de la llengua occitana a Catalunya
  • El document també inclou la proposta d’un sistema de República Confederal de Catalunya i Aran

Enguany se celebren els deu anys d’oficialitat de la llengua occitana a tot Catalunya, establerta per l’Estatut del 2006. L’occità és la llengua pròpia de l’Aran i forma part del nostre patrimoni tant cultural com lingüístic. Per aquest motiu, els poders públics de Catalunya l’han de preservar i protegir ara i en una futura República. Com s’organitzarà lingüísticament i nacional aquesta nova República? Durant els darrers 10 anys d’oficialitat de l’occità s’han emprès les mesures adequades?

Per tal d’obrir el debat, el proper dimarts 25 d’octubre a les 19:00 el CAOC presentarà l’informe L’occità a Catalunya: anàlisi dels 10 anys d’oficialitat i perspectives de futur, seguit d’un col•loqui moderat per Vicent Partal i amb la participació de l’ANC; dels presidents de l’Institut d’Estudis Aranesi, Jusèp-Loís Sans; de Plataforma per la Llengua, Òscar Escuder; i Marçal Girbau, membre del CAOC. Durant el debat es valoraran els 10 anys d’oficialitat de l’occità i es parlarà sobre les perspectives de la llengua occitana en la nova República.

El CAOC entén que, d’acord amb la Llei d’Aran aprovada l’any passat que a l’article 1 defineix l’Aran com una “realitat nacional occitana”, dins la nova República hi haurà dos trossos de dues nacions: la catalana i l’occitana (Aran). És per aquesta raó que la proposta per a la nova República que recull l’informe L’occità a Catalunya: anàlisi dels 10 anys d’oficialitat i perspectives de futur, reclama la constitució d’una República Confederal amb dos estats, Catalunya i Aran, de manera que la llengua oficial de l’estat català sigui la catalana, la de l’estat d’Aran sigui l’occitana i, per tant, que les llengües oficials de la Confederació siguin l’occitana i la catalana en un règim d’igualtat, per tal de donar continuïtat a l’oficialitat de l’occità ja reconeguda avui.

L’informe elaborat pel CAOC ha comptat amb la participació i l’opinió d’una trentena de personalitats del món acadèmic, universitari, associatiu, polític i periodístic, entre els quals alguns dels diputats ponents de la Llei de l’occità (2010).

L’acte, organitzat pel CAOC, forma part del programa per commemorar els 10 anys d’oficialitat de l’occità a Catalunya.

 

Dia i hora: dimarts 25 d’octubre a les 19:00

LLoc: Col·legi de Doctors i Llicenciats, Rambla Catalunya 8, 08007 Barcelona

 

Document en català / en occità.

 

Més informació: https://caoc.cat/loccita-a-la-nova-republica/  / caoc@caoc.cat / 93 284 36 34.

X